// du läser...

Allmänt

… och valfångarna lämnar Antarktiska oceanen

Sea Shepherd's Steve IrwinDet gick fort! Bara några timmar efter att jag igår skrev om att Sea Shepherd hade hittat den japanska valflottans moderskepp Nisshin Maru och fått dem på flykt (vilket inträffade den 5 mars) kom igår kväll nyheter om att valfångarna nu satt kurs mot Japan och lämnar Antarktiska oceanen för den här säsongen.

Resultatet för de japanska valfångarna blev bara 266 vikvalar och en sillval — mindre än 30 % av den totala kvoten på antalet valar som de fick fånga i år i ”forskningssyfte” — och Sea Shepherd firar att deras Operation Divine Wind är en stor succé. En representant för den japanska regeringens fiskeorgan konstaterade i ett uttalande att medan det dåliga vädret till viss del har påverkat arbetet för valfångarna så ”ligger sabotagekampanjer definitivt bakom att fångsten blev mindre än planerat.”

Nyheterna att japanerna lämnar Antarktiska oceanen gläder även Australien, som länge varit av åsikten att Japan bryter mot lagen och det internationella valfångstmoratoriet som infördes 1986.

”Japans valfångst står i motsats till internationell lag, vilket är varför Australien väckte åtal [mot Japan år 2010] och kommer fortsätta driva det i Internationella domstolen i Haag,” sade regeringen.

Sea Shepherd låter också berätta att om valfångarna kommer tillbaka för att jaga nästa år kommer organisationen att skicka fyra skepp, två helikoptrar, fyra UAV-drönare och 120 volontärer till det södra ishavet. Låter som att ena parten borde inse att det är dags att lägga ned, och det verkar inte som att Sea Shepherd har några planer på det.

Japan ends whaling season short of quota [BBC]
The Whalers Head Home! [Sea Shepherd]