// du läser...

Nyheter

Hajar mer värda levande visar ny studie

Värda sin vikt i guld?Värda sin vikt i guld? Australian Institue of Marine Science (AIMS) publicerade nyligen resultatet av deras forskning kring de ekonomiska fördelarna med att det finns hälsosamma hajbestånd i havet kring den lilla önationen Palau i Stilla havet. Man beräknade utgifterna för dykare från hela världen som reser till Palau för att dyka med de vitfenade och gråa revhajar som håller till vid landets korallrev, och kom fram till att en enda haj kan vara värd hela 1,9 miljoner dollar (12 miljoner kronor!) för landet under sin livstid.

Uträkningen går till som följer: i Palau står dykindustrin för ungefär 39 procent av landets BNP, som totalt ligger på 218 miljoner dollar. Därtill har 21 procent av dykarna som besöker Palau uppgett att de åker dit för att se hajarna, vilket innebär att cirka åtta procent av landets totala BNP kommer från turismen kring att se hajar. Slutsatsen blir att de drygt 100 hajar som frekventerar de mest populära dykplatserna var och en är värd uppemot 170 000-180 000 dollar (över en miljon kronor) i årliga intäkter för turismen.

Jämför det med 100 hajars ungefärliga värde i form av kött och hajfenssoppa: 10 800 dollar. Matt Rand från organisationen Pew Environment Group, som har varit med och finansierat studien, påpekar att ”hur man än vrider och vänder på det ger det tydliga indikationer på att en haj är värd mer i vattnet än summan av dess delar när den styckats upp och sålts.”

Naturligtvis finns det många hajar ute i havet som inte lever nära korallrev eller tillräckligt grunt för att man ska kunna tillskriva dem ett värde för ett lands turism, men tills de länder som fiskar hajar inser hur viktiga dessa djur är för havets ekosystem får vi i alla fall hoppas att en sådan här studie får andra länder som tjänar på dykturismen att tänka ett steg längre i skyddandet av sina hajbestånd.

Palau består av drygt 200 öar och ligger cirka 800 km sydost om Filippinerna. Bara åtta av landets öar har permanenta invånare. Läs studien Million Dollar Reef Sharks borta hos Pew Environmental Group.