// du läser...

Nyheter

Upprörande video visar tusentals hajfenor på gatan i Hong Kong

Hajfenor på gatan i Hong KongUr kategorin skit-jag-inte-trodde-att-jag-någonsin-skulle-behöva-se: Gary Stokes från Sea Shepherd Hong Kong har lagt upp en video på Vimeo som visar tusentals hajfenor som spritts ut på en trottoar i Sheung Wan-distriktet i Hong Kong för att ”luftas och sorteras.”

Låt oss för stunden bortse från det faktum att folk alltså betalar uppemot 100 dollar på fina restauranger för en portion soppa gjord på något som har legat ute på gatan mitt i en storstad, och fundera över vilken enorm förolämpning det här är mot hajarna, havet, och i slutändan mot hela jordens befolkning. För var ungefär var tredje fena man kan se på marken i den här videon har en haj dragits ombord på en båt, fått sina fenor avskurna och sedan kastats levande tillbaka i havet, där den drunknar eller blir uppäten levande.

Uppskattningsvis 73 miljoner hajar (en siffra från 2006 som mycket väl kan vara högre idag med tanke på att den kinesiska medelklassen växer) får sina fenor avskurna varje år enbart för att tillfredsställa världens efterfrågan på hajfenssoppa. Hajar mognar långsamt i förhållande till andra fiskar; de flesta arterna blir inte könsmogna förrän vid 10 års ålder eller senare, och detta i kombination med det massiva trycket på bestånden gör att många arter närmar sig en punkt då de inte längre klarar av att reproducera sig i takt med att de dödas.

Till slut kommer överexploateringen att leda till stora obalanser i ekosystemet eftersom hajar är de huvudsakliga rovdjuren i alla världens oceaner. Lägg till det att mellan 50 och 85 procent av vårt syre kommer från mikroorganismer i havet, så blir det genast obekvämt uppenbart att det här är ett ekosystem vi inte borde bråka med. Vi har inte den blekaste om hur det kan komma att påverka kommande generationer. Även om det inte skulle vara så att vi sätter hela mänsklighetens framtid på spel genom att behandla haven som vi gör idag, så är proceduren med vilken man fiskar hajfenor ett helt oacceptabelt sätt att behandla en annan varelse som delar den här planeten med oss.

Men nog om det. Jag tänkte bara skriva några rader om det här men nu gick det av bara farten för att jag blir så oerhört förbannad. Här har ni videon innan jag glömmer den så kan ni känna efter själva.

HK Street Sharks [Vimeo]
Shocking video shows thousands of shark fins dumped on Hong Kong street to supply dubious soup industry [Daily Mail]