// du läser...

Dykning

Cozumel bjuder på fantastisk dykning

Svarta pärlan

Svarta pärlan tar dig vart du vill.

Nu har vi redan hunnit komma hem till Sverige igen! På grund av dålig tillgång på tid och wi-fi blev det tyvärr inga fler uppdateringar från Mexico. Det vi fick uppleva när vi dök från Cozumel och senare i grottorna i Tulum var dock alldeles för häftigt för att inte berättas om, så låt oss börja med vår jakt på endemiska djur vid Cozumel.

En av de första sakerna man inte kan undgå att lägga märke till när man kommer till Cozumel, som är en jämförelsevis mycket större ö än Isla Mujeres, är att det finns vansinnigt många bubblor. Det vill säga Volkswagen Typ 1-bilar. Detta beror naturligtvis på att dessa kärror har tillverkats i landet sedan 1960-talet, och faktum råkar vara att en av världens största Volkswagen-fabriker utanför Tyskland ligger i Mexico. Så när vi skulle hyra ett åkdon för att ge oss ut på utflykt under vår första dag på ön kändes det naturligt att det blev en cabrioletvariant av ovan nämnda bil.

Med vår 70-talsikon brände vi sedan runt ön längs kusten och stannade för lunch vid en restaurang med reggae-tema på öns södra spets. I övrigt fanns faktiskt inte särskilt mycket att se förutom träd, resorter och en och annan gammal Maya-ruin här och där. När vi kom tillbaka till stan hade solen börjat gå ned. Vi planerade dyka dagen därpå och bestämde oss följaktligen för att hitta till ett dykcenter som vi läst mycket gott om på Tripadvisor… Något som skulle visa sig vara lättare sagt än gjort.

Alex Scuba skulle stället heta, men efter att ha cirkulerat runt samma kvarter i snart en timme — och vid ett tillfälle till och med blivit eskorterade till adressen av Policía Estatal som hjälpsamt stannade och frågade vad vi letade efter där vi stod vid vägkanten och kliade oss i huvudet — gav vi upp letandet. Men eftersom vi var så nyfikna på alla dessa goda omdömen gav vi det en sista chans och lånade en telefon någonstans för att ringa upp telefonnumret som fanns på hemsidan och ta reda på vad det var frågan om.

I samtalet som följde fick jag så prata med denne Alex, en mycket trevlig prick, och han förklarade att han valt att inte ha kontor eller lokal för att spara på slantarna. Adressen på Tripadvisor ledde till hans hem, eftersom verksamheten måste ha en adress, men något dykcenter fanns så klart inte där. Förmodligen ett klokt beslut, att döma av antalet tomma lokaler vi gått förbi med gamla dykskyltar utanför — minnen från en tidigare guldrush då alla ville ha en bit av kakan. Att så många varit tvungna att slå igen berodde knappast på dålig dykning, vilket vi snart skulle få erfara, utan hade helt enkelt att göra med att det bara finns plats för ett visst antal aktörer på en given plats. Alla kan inte överleva. Men det hade Alex gjort, trots avsaknaden av dykcenter, och ryktet sade att det fanns en anledning till det så vi bokade in oss att följa med ut på hans båt de kommande två dagarna.

Dag 1 – Paso del Cedral/Santa Rosa & San Francisco

DYKPLATS: Paso del Cedral/Santa Rosa (Cozumel, Mexico) SVÅRIGHETSGRAD: medel
VÄDER: soligt MAXDJUP: 22 meter BOTTENTID: 58 minuter TEMPERATUR: ~26°C STRÖM: medel SIKT: ~30-40 meter

Första dyket visade sig vara ett bra smakprov på vad som skulle komma. Redan efter tio minuter hade vi sett två nurse sharks och en örnrocka. Vi gled sakta med strömmen längs sluttningen som ledde ned i havets djup, och simmade genom häftiga swim-throughs som bildats av stenar och koraller. Sikten var helt sjukt bra, lätt över 30 meter och det är inte förrän det är så här bra som man tänker man på vilken skillnad det gör för känslan. Jag hoppades kunna fånga lite av den med fjärde bilden här nedanför, och på den femte kan ni se Alex fina gula båt som mötte oss när vi kom upp. I ytintervallet mellan dyken lade vi till vid en brygga vid en av Cozumels stränder och bjöds på bananer och en gigantisk sockerkaka.

DYKPLATS: San Francisco (Cozumel, Mexico) SVÅRIGHETSGRAD: lätt
VÄDER: soligt MAXDJUP: 18 meter BOTTENTID: 55 minuter TEMPERATUR: ~26°C STRÖM: medel SIKT: ~30-40 meter

Dagens andra dyk var lika fullt av liv som det första. Vi drev återigen med strömmen längs en sluttning, och hittade snart en hummer som gömde sig i håligheterna bland korallerna och sedan en stor sköldpadda som knaprade på koraller. Alex hade med sig en sorts harpun på dyket som han förklarade innan dyket att han hade för att döda lionfish. Tydligen så har de blivit alldeles för många och äter de andra fiskarnas mat, så de dykguiderna på Cozumel har ombetts hjälpa till att hålla nere deras antal. Resultatet av när vi hittade en lionfish kan ni se på fjärde bilden här nedan. Tråkigt att den behövde dö, men tydligen nödvändigt. I slutet av dyket simmade jag visst upp och ned med en sköldpadda.

Dag 2 – Colombia Deep & Santa Rosa Shallows

DYKPLATS: Colombia Deep (Cozumel, Mexico) SVÅRIGHETSGRAD: medel
VÄDER: sol/moln MAXDJUP: 35 meter BOTTENTID: 39 minuter TEMPERATUR: ~26°C STRÖM: svag SIKT: ~40 meter

Här fick vi verkligen simma bland häftiga korall- och bergsformationer och kunde ta många häftiga bilder. Sikten var lika fantastisk idag som igår. Jag fick en kort kvävefylla när vi var som djupast; alltid lika trevligt. Vi hittade också en till stackars lionfish nere på djupet som offrades för the greater good. Mot slutet av det här dyket såg vi något som liknade tegelstenar på botten som bildade ord. Just när vi var där stod det något intetsägande men Alex berättade att folk brukar skriva roliga saker eller bygga små figurer med dem ibland. Undervattenschatt?

Efter det här dyket serverades vi bananer igen som mellanmål och i stället för sockerkaka fick vi idag supergod färsk mango. Mmmm.

DYKPLATS: Santa Rosa Shallows (Cozumel, Mexico) SVÅRIGHETSGRAD: lätt
VÄDER: sol/moln MAXDJUP: 17 meter BOTTENTID: 55 minuter TEMPERATUR: ~26°C STRÖM: svag SIKT: ~30 meter

Under vårt sista dyk med Alex hittade vi en synnerligen spännande fisk. Splendid toadfish är ett litet djur som enligt utsago är endemisk för vattnet runt Cozumel, och nog för att kattfiskar inte spinner, men den här liraren låter faktiskt som en padda! Om man har tur kan man höra ett ganska ljudligt [wöööp] när man är i närheten av den. När vi först hittade fisken, som gärna hänger under stenar hela dagen, gjorde den inget ljud av sig men senare under dyket hörde jag bestämt det här konstiga ljudet, dock utan att se fisken. Jag trodde först att det var en båt som använde något konstigt ekolod, men så mindes jag att Alex berättat om det. Ni kan se den här fina fisken i första bilden här nedanför. Carro hittade också en flundra — som ju är omöjliga att se eftersom de är så extremt lika sanden de ligger på — och senare även en jättefin rocka som jag ägnade så mycket tid att fota att den måste varit riktigt trött på mig till slut.

Vår dykning på Cozumel avslutades med att vi stötte på den största havssköldpaddan vi någonsin sett! På sista bilden kan ni se Magnus försöka hinna i fatt henne. När hon paddlar framåt helt anspråkslöst kräver det en andfådd ansträngning från oss för att ens ha en chans!

Vi var så klart mycket nöjda med de här dyken. Tokbra sikt, mycket intressant liv och fantastiska miljöer. Dessutom tog Alex och hans besättning mycket väl hand om oss både de dagarna vi dök med dem. Instruktören rekommenderar därför både Cozumel och Alex Scuba om man vill uppleva lite grym dykning i Mexico!

Det sista inlägget om resan till Mexico blir om grottdykningen i cenoterna i Tulum. Ses snart igen!