// du läser...

Allmänt

Fantastisk räddning av ung knölval

Knölvalen ValentinaHär är ett klipp som inger hopp om mänskligheten i en värld där det verkligen behövs. I det får vi följa Michael Fishbach, som ironiskt nog råkar vara en av grundarna av organisationen Great Whale Conservancy, när han tillsammans med familj och vänner råkar på en ung knölval i nöd under en nöjestur i Californiaviken.

Valen, som kallas Valentina efter Alla hjärtans dag då den påträffades, har fastnat i ett övergivet fisknät och kämpar febrilt med att hålla sig vid ytan för att inte drunkna. Michael och de andra på båten jobbar i över en timme med att få bort nätet, och när de slutligen lyckas ger Valentina dem en fantastisk show för att visa sin uppskattning och tacksamhet. Vackert är ordet.

Knölvalar migrerar längre än något annat däggdjur på jorden, och det med otrolig precision. Tidigare i år observerade man en hona som migrerade ett rekordlångt avstånd; över 9800 kilometer från Brasilien till Madagaskar!