// du läser...

Nyheter

Hajar på gatorna i Australien

Hajar på gatan

Bilden är ett montage.

Du har säkert hört att större delen av Queensland i Australien har drabbats av extremt svåra översvämningar nu under december och januari. Nu har man också sett hajar simma längs gatorna i de översvämmade städerna.

Det var slaktaren Steve Bateman från Goodna som först såg två tjurhajar simma förbi shoppingcentret som hans butik ligger i. Vid det laget var det så pass mycket vatten i staden att det var uppemot åtta meter djupt på sina platser. Kommunfullmäktige Paul Tally sade att medan det låter helt otroligt, stämmer det att hajar har setts på gatorna:
– Jag känner Steve mycket väl och han skulle inte säga att han sett en haj om han inte gjorde det. Tjurhajar har länge funnits i Brisbane-floden och det är inte ovanligt att de tar sig ända upp hit. Men det är helt klart första gången vi ser dem på stadens gator.

Sedan dess har även flera andra rapporterat att de sett hajar i översvämmade områden. Eftersom floderna var helt översvämmade är det egentligen inte så konstigt att hajarna simmar över flodbankarna. Det måste vara en synnerligen förvirrande upplevelse för dem att simma omkring bland vår bebyggelse.

Tjurhaj (eng. bull shark) är en få arter av haj som klarar av att simma mellan saltvatten och sötvatten, och kan ta sig långt upp i floder i sökandet efter föda eller för att para sig. Man har observerat tjurhajar som har simmat över 4000 kilometer upp längs Amazonfloden.

Street Sharks, någon?!