// du läser...

Allmänt

Eco Now 2010 i Stockholm (och Örebro)

Mässgolvet på Eco Now 2010 i Münchenbryggeriet. (Foto: Daniel Söderberg/Eco Now)

Mässgolvet på Eco Now 2010. (Foto: Daniel Söderberg/Eco Now)

Eco Now manifesterades för första gången i augusti förra året på Kistamässan utanför Stockholm. I år hölls mässan på Münchenbryggeriet den 3-4 september, och Instruktören fanns på plats för att dokumentera vad som är nytt under solen i ekovärlden.

Om du missade mässan i Stockholm finns det faktiskt ytterligare en chans för de som är sugna om man råkar bo i eller i närheten av Örebro, för där slår samma mässa upp dörrarna på Conventum 2-3 oktober. Kolla in hemsidan för mer information.

Det nya KRAV-märket

Det nya KRAV-märket.

Vi träffade många intressanta utställare under vårt första besök på Eco Now. Till de mer självklara kan vi räkna till exempel Naturskyddsföreningen, som delade monter med kanske inte lika självklara Resurs Bank. Anledningen till att de var där var att banken nyligen har lanserat ett nytt kreditkort, det så kallade Supreme Card Green, med vilket man kan bidra till Naturskyddsföreningens miljöarbete (för närvarande att rensa upp i Östersjön) varje gång man handlar. Bra initiativ!

Krav fanns också på plats för att värva Krav-supportrar och för att visa upp sitt nya märke som lanserades tidigare i år. Deras montergrannar Arla förtjänar faktiskt en eloge för att de sponsrar mässan och fortsätter satsa hårt på ekologiska produkter.

Företaget Ecoviva var en utställare som sålde prenumerationer på matkassar med 84 % ekologiska produkter och tillhörande recept för 849 kr i veckan. Medan ekologiskt är fantastiskt undrar vi varför tre av de fyra rätterna man får alltid måste vara två med kött och en med fisk (förvisso KRAV/MCS-certifierad sådan, se nedan) — om inte för att alla skulle må bättre av att äta mindre kött, så för att göra det hela billigare och mer tillgängligt… Om man vet med sig att man ändå konsumerar en del kött finns också Gröna gårdar, som säljer lådor med Krav-märkt kött i alla möjliga storlekar från 475 kronor per leverans.

MSC-märket

MSC-märket. Håll utkik efter detta när du köper fisk!

En av de allra trevligaste nyheterna på mässan var att Marine Stewardship Council (MSC), som certifierar hållbart fiske, öppnar ett kontor här i Sverige idag! Detta innebär att det blir lättare för dem att lobba för att livsmedelskedjorna i Sverige ska köpa in mer certifierad fisk och skaldjur, vilket kommer att leda ett bättre utbud för oss konsumenter. Ingen köper ju fisk från hållbara fiskerier om den inte finns i diskarna, så att MSC öppnar lokalt är definitivt ett steg i rätt riktning.

På övervåningen kunde man köpa allsköns ekologiska kläder och i Hampvaruhusets monter snubblade jag snabbt över två blivande favoritmärken: Hemp HoodLamb från Hempworks i Amsterdam som gör framförallt snygga t-shirts, hoodies och jackor i ekologisk bomull och hampa, och Sativa från London som gör riktigt stiliga väskor och annat av hampa. Det kanske kostar någon hundring mer än vanligt, men håll med mig här om att det faktiskt kan vara värt det för produkter som man kan bära med gott samvete. Att man dessutom ser väldigt bra ut samtidigt gör ju inte valet svårare. Ta en titt på deras hemsidor för att se om något faller dig i smaken och fundera över om ditt nästa kläd- eller väskköp ska bli ett helt ekologiskt och hållbart sådant!

En annan utställare värd att nämnas är nätvaruhuset Gemenskap grön som säljer allt från kläder och möbler till godis och hundmat, men bara från företag som tar stor hänsyn till miljö och etisk produktion. De hade också ett par riktigt sköna anteckningsblock med fram- och baksidor av gamla kretskort; klockren idé!

Allt som allt var det alltså en mycket trevlig mässa. Instruktören tackar alla arrangörer, utställare och besökare för deras inspirerande strävan mot en bättre värld och ser fram emot att besöka Eco Now igen nästa år.