// du läser...

Nyheter

Vad är den mystiska cirkeln på botten av Östersjön?

"Anomaly 1", illustration av Hauke VagtFör ungefär ett år sedan skapades stora rubriker runtom i världen när de svenska skattjägarna Ocean X Team upptäckte ett stort, runt objekt på havsbottnen i Östersjön med sin sonar. Efter att bilder från sonaren publicerats i media drog spekulationerna igång ordentligt. Är det en uråldrig fornlämning á la Stonehenge? En prototyp av ett ryskt rymdskepp? Kanske rentav en utomjordisk farkost?

Sonarbild på mystiskt runt föremål i Östersjön

Sonarbilden på det mystiska runda föremålet. (Foto: Peter Lindberg/Ocean X Team)

Det var den 19 juni förra året som skattjägarna befann sig ute på Östersjön för att scanna av havets botten efter vrak, när de plötsligt såg en ovanlig kontur på sonarskärmen. På 83 meters djup såg de ett runt, drygt 60 meter långt objekt, som såg ut att vara allt annat än naturligt förekommande. Bilder från sonaren togs och skickades ut till framstående marinarkeologer och andra forskare, men ingen kunde ge en bra förklaring på vad den föreställde.

Nyheterna om upptäckten spreds snabbt. Snart ville alla veta vad det var som gömde sig i Östersjön – eller kanske framförallt om det faktiskt handlade om besökare från yttre rymden (!) som kraschlandat. Att man dessutom kan se något som skulle kunna vara släpspår i bilden, vilket antyder att föremålet har färdats längs botten innan det slog sig till ro, spädde ytterligare på teorierna om attdet eventuella ”skeppet” hade haft en våldsam fart när det slog ned.

För att sprida lite ljus över situationen började Ocean X Team planera in en ny expedition, och efter månader av förberedelser gav de sig nu i början av juni ut till de hemliga koordinaterna igen för att undersöka platsen med egna ögon. Expressen var först ut att publicera exklusiva bilder från de första dyken. Sikten var bedömt dålig, men man kunde konstatera att objektet består av flera block snarare än ett stort, och att det förmodligen är av sandsten eller cement. De fann också ett några decimeter stort hål som gick rakt in i objektet, och ovanpå och i närheten av det ligger även mindre stenar som ser ut att vara arrangerade i cirklar ungefär som eldstäder.

– Jag har aldrig, aldrig någonsin, sett något liknande, sade Stefan Hogeborn, en av dykarna som var med på expeditionen, till Expressen.

Men allt som allt fick de med sig fler frågor än svar hem. Prover hämtades och har lämnats in för analys, vilket säkerligen kommer att ta ett tag. Ocean X Team kommer att åka tillbaka till platsen flera gånger under sommaren; de har redan varit där en gång sedan första turen och rapporterade då att viss elektronik slutade fungera inom 200 meter runt platsen, men än så länge har de inte delat med sig av fler bilder.

Peter Lindberg och Dennis Åsberg är grabbarna bakom upptäckten

Peter Lindberg och Dennis Åsberg är grabbarna bakom upptäckten. (Foto: Ocean X Team)

Rymdlingar åsido verkar det ändå mest troligt att det är något så ordinärt som en bit av jordskorpan som sticker upp, alternativt resterna av en meteorit, vilket skulle kunna förklara det elektromagnetiska fält som kan tänkas påverka båtens utrustning eftersom både jordskorpan och meteoriter ofta innehåller höga koncentrationer av metaller. Många frågor kvarstår dock fortfarande, men vi får hoppas att mysteriet blir löst innan sommaren är till ända!

Ocean X Team är ett gäng svenska professionella dykare som gjort det till sina jobb att leta värdefulla vrak och skatter på havsbottnen. Peter Lindberg, en av grundarna till Ocean X Team, figurerade mycket i media när han i slutet av 90-talet fann skonaren Jönköping, som visade sig innehålla en last bestående av över 2000 intakta flaskor champagne från 1907. Champagnen såldes till rekordpriser på en auktion i London.

 • Tomasantonj

  Hej! :)

 • Acala

  Otroligt intressant. Vi vet ju alla vad vi vill att de ska hitta.

  I want to believe!

 • Lappen Larsson

  jämför stenformationen med sovjetunionens stadsvapenflagga…who knows

 • Konny Wall

  ”Vad är den mystiska cirkeln på botten av Östersjön?”…ja, inte vet jag…men en sak är då säker…för att en satellittelefon ska slås ut så krävs det en aktiv signalkälla av något slag. …och om ”Cirkeln på Östersjöns ­botten kan vara Hitlers hemliga fälla för sovjetiska ubåtar.”…så tror jag inte att en ev. signalkälla, som nazisterna installerat, skulle fungera in i våra dagar…never..! Så antingen pratar man ”skit” för att hålla intresset vid liv…eller så utsänder objektet nån sorts puls som stör ut telefoner och dylikt..men då måste den signalkällan komma från något annat än från nazisternas försvarsverk mot u-båtar…om det nu är ett sådant !

  http://mobil.aftonbladet.se/nyheter/article15112685.ab;jsessionid=BAF3E48B6BF0C40417117765A5C5B29A.mobil-www5

  [Stefan Hogerborn, Professional Diver]:
  ”Varför är inte något arbete, något elektriskt ute och satellittelefon och slutade fungera när vi var över objektet och vi kom iväg ca 200 meter och det blev på nytt och när vi kom tillbaka över objektet är eller hur t arbetet så det är lite konstigt också. ”

  http://www.theufochronicles.com/2012/06/ufo-news-video-ocean-x-team-claims.html

 • http://instruktoren.se/ Ville Frisk

  Hammaren och skäran menar du? http://en.wikipedia.org/wiki/Hammer_and_sickle

  Tycker personligen att det inte finns några likheter alls där… Men att det skulle kunna vara en symbol/ikon (tänk statyerna på Påskön) för något som vi inte lyckats knyta den till än är en lika bra teori som alla andra. Om den kanske inte ens är hel längre är det ju ännu svårare att avgöra ursprunget!

 • http://instruktoren.se/ Ville Frisk

  Jag har ingen aning om vad som hänt i översättningen (?) av Stefan Hogerborns uttalande som du klistrade in för det går knappt att förstå vad det står, men jag läste hans uttalande någon annanstans och håller med om att det verkar konstigt.

  De snackar om att det skulle kunna vara ett elektromagnetiskt fält med ursprung i föremålet som påverkar utrustningen på skeppet, men det känns som att det skulle till en väldigt stark källa för att det ska påverka utrustningen inom tvåhundra meter från platsen. Och att det då inte påverkade t.ex. datorerna i deras dykutrustning när de dök på objektet verkar lite skumt. Jag tror som du säger att det snackas en del skit för att hålla intresset vid liv, men det är fortfarande en spännande upptäckt tills någon listar ut vad sjutton det kan vara.