// du läser...

Allmänt

Sjösättning!

Sjösättning!I slutet av sommaren 2009 fick jag en idé att jag skulle börja skriva om havet. Efter att ha dykt i åtta år och lärt andra dyka i snart fyra har livet under vattnet kommit att ligga mig varmt om hjärtat. Jag har haft flera bloggar tidigare som jag ägnat åt att skriva om mig själv, men allt eftersom har jag insett att det finns något som är i mycket större behov av uppmärksamhet än mina egna tankar. Så efter att idén fått ligga och växa till sig i ett par månader då jag hade fullt upp med att resa och dyka runtom Asien är det nu verkligen dags att göra slag i saken.

Haven på vår planet befinner sig i ett kritiskt tillstånd på flera plan. Vare sig det rör sig om utfiskning, global uppvärmning eller föroreningar, kommer våra handlingar under det närmaste årtiondet eller så till stor del avgöra framtiden för haven — och således också framtiden för livet på land. Det kanske kan tyckas uppenbart med tanke på att allt liv på vår planet har sitt ursprung i havet, men precis på samma sätt som människan i allmänhet tyvärr verkar oförmögen att tänka särskilt långt framåt har väl de flesta av oss glömt bort banden till de grundläggande förutsättningarna för vår existens för länge sen.

Med den här sajten hoppas jag kunna få fler människor att komma ihåg det stora blå. Det räcker med att en enda person tänker efter lite till — kanske låter bli att äta på den där kinarestaurangen som serverar hajfenssoppa, eller slutar slänga sina fimpar i sjön — så känner jag att jag har lyckats.

Jag vill ägna det här utrymmet åt att skriva om de viktiga lokala och internationella händelser som hamnar i skymundan bland kändisars vardagsproblem och finansmän i fallskärmar i dags- och kvällstidningarna. Jag vill tipsa om bra produkter som kan göra livet lättare för både oss som besöker havet och de som lever i det. Det kommer att dyka upp recensioner på filmer och dokumentärer som handlar om havet, och jag hoppas att jag kan inspirera fler människor till att välja ett sätt att leva som minskar vår negativa påverkan på oceanerna i vardagen.

Så härmed hälsar jag er varmt välkomna till Instruktören, och en resa mot en mer medveten och hållbar värld för oss alla.

 • http://hedenstrom.wordpress.com Tobbe

  Bra initiativ Ville, inte enbart för ämnet du valt utan för att du startar en blogg som behandlar ett ämne istället för en person. Den typen av bloggar är oftast intressantare att följa, hur intressant liv personen som skriver om sig själv än må leva.

  Consider yourself bookmarked! ;)

 • http://instruktoren.se Ville

  Tack Tobbe, det värmer gott! Jag har ungefär en halv miljon idéer till artiklar i ämnet och filar redan på två-tre stycken, så det kommer knappast att dröja länge innan det dyker upp lite intressant läsning.

  Så mycket lättare det är att skriva också när man utgår från något man brinner för, snarare än att filosofera om sig själv. Man skall dock inte blunda för vikten av att blogga om sitt eget liv, om inte för andra så åtminstone för en själv att minnas när man blir äldre! Ser fram emot att se dig här igen gamle vän.

 • PaaDii

  Gillar idéen, kommer läsa utan tvekan. :)