// du läser...

Nyheter

Simpsons-skapare köper fartyg till Sea Shepherd

Sam Simon

Sam Simon på 2008 World Series of Poker. (Foto: Matt Waldron)

Sam Simon, förmodligen den minst kända av de tre skaparna bakom tecknade tv-serien The Simpsons, har donerat en ansenlig summa pengar till Sea Shepherd så att de kan utöka sin flotta med ytterligare ett skepp i kampen mot japanernas valjakt i Antarktiska oceanen.

Sam Simon lämnade Simpsons-teamet redan 1993 på grund av meningsskiljaktigheter med Matt Groening, men han tjänar fortfarande åtskilliga miljoner dollar varje år på serien tack vare att han var med och utvecklade den i slutet av 80-talet. Simon krediteras ofta som den ”kreativa kraften” bakom The Simpsons under seriens första år. På senare år har han föredragit att producera annan media, bland annat radioprogram, eftersom han ”blev galen” av att jobba inom tv-industrin. Han har även jobbat som manager till tungviktsboxaren Lamon Brewster och gillar att spela Texas hold ’em på fritiden.

Än mer anmärkningsvärt är dock att Simon pumpar in massvis med stålar i sin välgörenheteorganisation Sam Simon Foundation, som huvudsakligen ägnar sig åt att rädda och rehabilitera hemlösa hundar som annars skulle ha avlivats. Vissa av dessa hundar blir sedan ledhundar till döva och andra funktionshindrade, eller kompanjoner till soldater som lider av post-traumatiskt stressyndrom. Han är dessutom med i styrelsen för Save the Children, och är varje år värd för den största pengainsamlingen till PETA, USA:s motsvarighet till Djurens rätt. Behöver det sägas att han är vegan också?

Hur som helst, med den bakgrunden kommer det säkert inte som någon överraskning att Simon i slutet av juni donerade en okänd summa pengar till Sea Shepherd så att de kan investera i ett fjärde fartyg inför sammandrabbningarna med japanerna under den kommande valfångstsäsongen i Antarktiska oceanen. M/V Sam Simon kommer därmed göra livet ännu surare för den japanska flottan tillsammans med Sea Shepherds befintliga skepp Bob Barker, Brigitte Bardot och Steve Irwin.

Sea Shepherd är övertygade att de med denna flotta kommer kunna sätta ordentliga käppar i hjulet för japanerna om landets så kallade Institute for Cetacean Research ger sig ut för att fånga valar igen när säsongen börjar i november. Årets kampanj kallar Sea Shepherd för Operation Zero Tolerance i förhoppningen om att de denna gången ska lyckas hindra japanerna från att fånga ens en enda val.

The M/V Sam Simon to Join the Sea Shepherd Fleet for the Next Voyage to Antarctica [Sea Shepherd]