// du läser...

Allmänt

Så kan du bidra på World Oceans Day

Idag, den 8 juni, firas World Oceans Day världen över. Just i Sverige är dagen snart över och här händer ju inte så mycket men Instruktören har i alla fall styrt upp en lista med några tips på vad man kan göra för havet idag ändå, eller vilken dag som helst så klart!

1. Donera till havet med theBlu
Appen/skärmsläckaren theBlu som jag skrev om tidigare i veckan uppdaterades idag med massor av nya funktioner och har blivit lättare att förstå. Idag (och bedömt en bit in på svenska lördagen om det nu inte fortsätter ännu längre) har de också ett speciellt event för World Oceans Day med en blåval som simmar runt världen och kan beskådas av alla användare. Dessutom, om man donerar minst en dollar till välgörenhet för havet idag får man behålla miljön där valen simmar omkring så att man kan besöka den när man vill!

Om du missade möjligheten att donera på World Oceans Day går fortfarande 25 % av intäkterna från ambassadörsfiskarna till organisationer som arbetar med att rädda det stora blå, så det är bara att shoppa på och sedan njuta av ett vackert korallrev som skärmsläckare.

2. Skriv under för strängare fiskeregler i EU
More fish! Så heter WWF:s nya kampanj som de har på gång för att få EU att ändra fiskereglerna till något rimligt nu när det är dags igen i höst. Det går tio år (!) mellan varje tillfälle då EU-kommissionen ser över reglerna så det är verkligen nu det gäller. Länge har fiskereglerna inom Europeiska unionen varit alldeles för slappa för havets bästa.

Att dra sitt stå till stacken för havet är enkelt, allt de behöver är en underskrift på deras namninsamling! Gå till hemsidan och fyll i formuläret, eller skriv ett sms med texten MERFISK förnamn efternamn och skicka det till 72900. Glöm inte att berätta för dina vänner att de också måste göra det!

Det låter konstigt, men världens fisk håller på att ta slut. 90 procent av de stora fiskarna är redan utfiskade. Fiskeindustrin håvar helt enkelt upp fisken snabbare än den kan föröka sig. Det här gäller även för Europas hav. Dessutom används i många fall bara hälften av fångsten. Andra halvan kastas ofta tillbaka i havet, död eller döende. Det här är förstås helt oacceptabelt, men tillåtet enligt dagens EU-regler. Nu finns en unik chans att ändra på dem.

3. Bli fadder åt en haj (eller ett annat djur i havet)
Flera olika hemsidor erbjuder möjligheten att ”adoptera” djur. Bland andra WWF, Shark Trust och Naturskyddsföreningen. WWF verkar nog roligast eftersom det finns många djur att välja bland, och man kan få ett certifikat på sitt fadderskap och annat lullull om så önskas.

För det mesta innebär väl fadderskapet egentligen att du donerar pengar till en organisation som arbetar för att förbättra omständigheterna för just den arten snarare än att du hjälper till ett individuellt djur, men på sidan adoptashark.com får du till exempel också följa din adopterade hajs resa runt världen med satellit så länge spårningsenheten sitter kvar!

Sea Shepherd, WWF och Naturskyddsföreningen4. Bli medlem i t.ex. Naturskyddsföreningen, WWF eller Sea Shepherd
Välj en organisation som du tycker arbetar med frågor som du brinner för och skriv in dig som medlem för att visa ditt stöd. Både Naturskyddsföreningen och WWF utför ett enormt viktigt arbete, och jag är övertygad om att vår natur både på land och i havet inte skulle vara lika vacker utan dem. Sea Shepherd må använda lite tveksamma metoder för att få sin vilja igenom men även de har förmodligen bidragit mycket till att bromsa en utveckling som är på väg åt helt fel håll. Bli medlem i WWF här, Naturskyddsföreningen här eller Sea Shepherd här.

Hoppas du bestämmer dig för att göra någon eller flera av punkterna i listan, oavsett om det är idag eller en annan dag, och ha en härlig World Oceans Day!