// du läser...

Nyheter

Hjälp havet med interaktiv skärmsläckare

TheBluSkärmsläckare med akvarium och fiskar finns i drivor på nätet. Allihop är dock inte mycket mer än kvarlevor från ett 90-tal då man av någon konstig anledning kunde komma undan med att ta 20 dolares för lite fiskar som simmar runt på skärmen när datorn inte används. TheBlu, en ny social app som är hälften skärmsläckare och hälften interaktivt korallrev, skall nu ta akvarieskärmsläckaren in i 2000-talet och förhoppningsvis hjälpa havet på samma gång.

Fina fiskar

Instruktörens alla fina och fula fiskar.

TheBlu är en ny så kallad ”interaktiv skärmsläckare” som för närvarande finns att ladda hem i betaversion till Windows och Mac OS X. (Tanken är att den i framtiden även ska finnas på alla möjliga mobila enheter!) När man installerat den startar man upp den antingen genom att välja den som datorns skärmsläckare, eller som vilket annat program som helst om man föredrar det.

Efter en enkel procedur där man registrerar en profil kan man sedan utforska sitt eget korallrev, köpa nya fiskar och miljöer, knyta samman med andra användare eller bara låta programmet stå, så försvinner gränssnittet och appen går över till att vara en vanlig skärmsläckare som växlar mellan att visa de olika miljöerna man har.

Hur hjälper man då havet med det här? Jo, man köper alltså fiskar, och det fungerar som så att vissa fiskarter väljs ut att vara ”ambassadörer” för organisationer som arbetar med havet. Så när man köper dessa arter går 25 % av inkomsterna direkt till organisationerna. Det vill säga: ju mer man investerar i sin digitala havsmiljö, desto mer bidrar man också till att göra något bra för det riktiga havet!

Sandy Bottom-miljön

Sandy Bottom-miljön kan man köpa till för krediter eller låsa upp genom att bli Pro-användare.

Till att börja med har man två miljöer att välja mellan, My Habitat och en annan som heter Coral Reef. I den förstnämnda får man en vy i öppet vatten där man kan se alla fiskar man köpt. I Coral Reef bor många olika fiskar oavsett om du köpt några eller inte, och i denna miljö (och de andra man kan köpa till) kan man också få besök av andra användares fiskar, som märks ut med en liten pil. Klickar man på dessa besökare kommer andra användare se att den fisken har hälsat på hos dig, och likaså kan man se om ens egna fiskar har varit ute på äventyr.

En ny användare får 100 krediter att köpa fiskar och miljöer för. Det räcker inte särskilt långt, men om man bara vill ha en fin skärmsläckare är det absolut inte nödvändigt att köpa till något eftersom korallrevet man börjar med är väldigt fint som det är. Om man vill ha fler krediter köper man dem med ett konto- eller kreditkort i programmet. Det finns även möjlighet att bli Pro-användare för cirka 150 spänn, vilket låser upp tre nya miljöer och ett gäng fiskar.

Det bör upprepas att TheBlu fortfarande är i beta och att allting kanske inte fungerar som man önskar. I nuläget finns det väldigt begränsat med inställningar i hur skärmsläckaren ska visas, man kan till exempel inte välja bort olika miljöer ur visningscykeln och inte heller hur långa cyklerna (alltså hur länge en scen visas) skall vara. På min Mac försvinner inte heller muspekaren när skärmsläckaren går igång. En annan grej som också kan vara värt att tänka på är att TheBlu är ett grafikmässigt krävande app, vilket gör att fläktarna ganska snart drar igång på höga varv om man kör den på en laptop.

Bortsett från detta är TheBlu dock redan ett fantastiskt litet program och en väldigt fin skärmsläckare som jag varmt rekommenderar till alla som tycker om att titta på undervattensmiljöer. Hojta till i kommentarerna nedan om du skaffar den så kan vi ”följa” varandra!

Klicka här för att komma till den officiella hemsidan för TheBlu »