// du läser...

Allmänt

Ett hav av plast

Plast i havet

En allt vanligare syn på världens stränder. (Foto: Kevin Krejci/Flickr)

Borta på Supermiljöbloggen har oceanografen Daniel Hansson skrivit en enormt läsvärd kolumn om hur stor påverkan vår plastförbrukning har på havet. Lärdom: plasten är definitivt närmare än du tror.

Kolumnen är en fortsättning på förra veckans tema, då Tanja Dyredand skrev att hon ville starta en revolution mot all onödig vardagsplast. Plasten finns överallt omkring oss idag, och en stor del av kastad eller förbrukad plast hamnar förr eller senare i havet. Daniel Hansson berättar:

I alla oceaner, på alla djup, på alla öar och kontinenter, flytandes mellan isberg i Antarktis och på 6000 meters djup i Arktis; överallt har det hittats plast. I motsats till vad många tror flyter plast inte speciellt bra. Det mesta sjunker till havsbotten där det tar ännu längre tid att försvinna.

Instruktören nämnde för något år sedan världens största soptipp som ligger i Stilla Havet och är gigantiskt område mitt ute i ingenstans där oräkneliga ton plast har samlats med strömmarna. Men ett stort hinder med att uppmärksamma ett sådant problem är att plasten i havet bryts ned till mikroskopiska partiklar (varefter de inte kan brytas ned mer av naturen), och det är svårt för människor att relatera till något de inte kan se.

Varje kubikmeter vatten längs kusterna innehåller tusentals plastpartiklar, osynliga för blotta ögat. Flest finns i Östersjön. Att tvätta en enda fleecetröja skapar tusentals nya partiklar, varje gång. Dessa går ohindrat ut i havet. Plastpartiklar suger åt sig miljögifter. Koncentrationerna kan vara tusenfalt högre på partikeln än i fria vattenmassan. Samma partiklar är dessutom perfekt mumsstorlek för musslor eller fiskar och äts lätt upp. Vilka konsekvenser det får för näringskedjan är idag okänt. Högst upp står du och jag.

Det är inte roligt att föreställa sig att fiskarna vi äter och vattnet som vi kanske råkar få i oss när vi badar i havet innehåller pyttesmå plastbitar, som därefter påbörjar en resa genom våra kroppar som vi inte har någon aning om hur det påverkar oss. Något som vi vet är i alla fall att plasten i havet, vare sig vi vill eller inte, är här för att stanna.

Läs hela kolumnen av Daniel Hansson på Supermiljöbloggen här!