// du läser...

Nyheter

Koraller kan överleva ett varmare hav

Varma korallerNy forskning på koraller i områden som tidigare utsatts för växlande vattentemperaturer ger hopp om att vissa korallrev kanske kan klara av att anpassa sig till ett varmare hav.

Forskare från Australien, Kanada och USA som studerat tillståndet hos koraller vid örepuliken Kiribati har upptäckt att vissa koraller där verkar ha anpassat sig för att kunna stå emot de skiften i vattemperaturerna som kommer med säsongerna i området. Korallrev är extremt känsliga mot klimatförändringar, och på många platser i världen har rev redan drabbats hårt av ett fenomen som kallas korallblekning.

Koraller, anemoner och andra så kallade nässeldjur lever i symbios med fotosyntetiska mikroorganismer (Symbiodinium) som bor i dess vävnader. Korallerna förser mikroorganismerna med ämnen till fotosyntes och får syre och näring tillbaka. Det är även dessa mikroorganismer som ger korallerna dess vackra färger.

Stigande temperaturer försämrar drastiskt korallernas förmåga att förse mikroorganismerna med nödvändiga ämnen, varpå korallen driver bort dem. Detta leder naturligtvis till att korallen kvävs och förlorar sin färg, därav den så kallade blekningen. Andra stressfaktorer, så som försurning av vattnet (på grund av utsläpp och ökande koldioxidhalt i atmosfären) och förändringar i lokala ekosystem (på grund av till exempel överfiske), kan också påverka symbiosförhållandet och orsaka korallblekning.

Även om korallernas anpassning vid Kiribati än så länge är en isolerad upptäckt får vi hoppas att fler korallrev utvecklar förmågan att stå emot en oundvikligt varmare planet. Utan dem kan ekosystemet i havet komma att kollapsa, och med tanke på att havet står för uppskattningsvis 50 % av världens koldioxidupptag och syreproduktion är det av största vikt för oss att korallreven är vid god hälsa i många år till.

En strimma hopp för korallreven [Supermiljöbloggen]
Chance coral can survive a warmer ocean [Sydney Morning Herald]