// du läser...

Nyheter

Snart kan vi utforska Stora barriärrevet via nätet

Dykare med specialbyggd DPVFramtiden är snart här. I ett samarbete mellan Google, University of Queensland och försäkringsjätten Catlin Group har man nu börjat dokumentera det Stora barriärrevet som aldrig förr, med tusentals panoramabilder som ska bli en sorts Street View under vattnet. Resultatet är ett interaktivt djupdyk på världens största superorganism.

Med projektet, som går under namnet Catlin Seaview Survey, hoppas forskare bland annat få bättre förståelse för vilken påverkan den globala uppvärmningen och andra klimatförändringar har på ett så pass stort ekosystem som Stora barriärrevet.

I grunda områden tas 360-gradersbilder av en specialbyggd bemannad undervattensskoter (DPV) som har ett kamerahus innehållande fyra systemkameror med fish eye-objektiv monterat i fronten, och för bilder på mellan 30 och 100 meters djup har man byggt två fjärrstyrda u-båtar med liknande kameraanordning som också kan ta prover från revet för vidare analys.

”För första gången i historien har vi tillgång till teknologi som gör att vi kan sända ut alla våra upptäckter från den vetenskapliga expeditionen genom Google. Miljoner människor kommer att kunna uppleva livet, vetenskapen och magin som utspelar sig under ytan i våra oceaner. Det är ett väldigt spännande projekt,” säger projektets forskningschef Ove Hoegh-Guldberg från University of Queensland.

Bilderna kommer att laddas upp och länkas till på sajter som Google Maps, Panoramio och i programmet Google Earth. Projektet sätter inte igång på riktigt förrän i september, men redan nu finns ett par panoramabilder från en pilotutflykt att beskåda på projektets hemsida. En tanke som Ove Hoegh-Guldberg har är att kunniga människor runt om i världen också ska kunna hjälpa till med forskningen genom att göra egna ”dyk” på revet:

”Allmänheten kan hjälpa oss forskare att studera korallernas storlek och antalet fiskar, och att identifiera korallblekning och speciella beteenden bland fiskarna. Förhoppningsvis kommer den virtuella dykningen också att öka medvetenheten om klimatförändringarna.”

Det hoppas Instruktören med, och ser fram emot att se mer från detta projekt!