// du läser...

Nyheter

USA inför fångstgränser för samtliga fiskerier under 2012

FiskarEnligt en lag som infördes i USA under tiden då Bush den yngre var president skulle varje federalt förvaltat fiskeri ha årliga fångstgränser införda senast vid årsslutet 2011. Även om National Oceanic and Atmospheric Association (NOAA), som har hand om projektet, inte lyckades möta sin deadline den 31 december, hann de ändå med att göra förvaltningsplaner för 40 av de 46 berörda fiskerierna, och säger att de kommer att vara klara med de återstående sex innan respektive fiskesäsong börjar.

I och med detta blir USA det första landet i världen som inför fångstgränser för alla de 528 arter som fiskas i landets vatten. Fram tills nu har regionala förvaltningsorgan konsekvent bortsett från forskares råd och satt högre kvoter än vad bestånden klarar av, något som lett till nära eller total kollaps av flera bestånd.

Även om det nya systemet inte är perfekt — det finns till exempel många som motsätter sig den nya lagen med argumentet att det inte finns tillräckligt med forskning på vissa arter som motiverar de nya kvoterna — är detta ett av de största och bästa stegen mot en hållbar fiskeindustri som USA har tagit på senare år.

Visserligen kan man hålla med om att det helst borde finnas goda vetenskapliga grunder för de kvoter som införs, men det går inte att förneka att det är mycket bättre att ha en gräns än ingen alls som det ser ut idag. Det räcker med en snabb titt på historien för vilken känd matfisk som helst så ser man hur det går när världens fiskare får tråla upp hur mycket fisk de vill; det går åt skogen.

Förhoppningsvis kommer de nya bestämmelserna förr eller senare visa att fisken i havet mår mycket bättre om den får en chans att återhämta sig innan den hamnar på gränsen till utrotning…

Success! US fishing becomes more sustainable [Care2]
U.S. tightens fishing policy, setting 2012 catch limits for all managed species [The Washington Post]