// du läser...

Nyheter

Nytt stort hajskyddsområde kring Marshallöarna

Marshallöarnas hajskyddsområde

Så här mycket yta täcker drygt två miljoner kvadratkilometer. Ett stort steg i rätt riktning! (Foto: sharkdefenders/Flickr)

Ytterligare en önation har i veckan infört ett totalt förbud mot att fiska hajar i landets vatten. Med sina 1 990 530 kvadratkilometer är nu området runt Marshallöarna världens största fristad för hajar.

Precis som flera andra har regeringen på Marshallöarna insett vikten av ett hälsosamt hav för turismen, vilken står för en betydande del av landets intäkter. Lagförslaget har arbetats fram tillsammans med Pew Environment Group, en amerikansk miljövårdsorganisation som hjälpt flera länder att förstå hur värdefulla deras marina tillgångar kan vara om de tas om hand på rätt sätt.

Under den nya lagen är all form av kommersiellt hajfiske och handel med hajar förbjudet i Marshallöarnas vatten, och alla hajar som fångas av misstag måste släppas fria. Därtill förbjuds även vissa skadliga fiskeredskap, och den som blir påkommen med att fiska hajar riskerar dryga böter på upp till 200 000 dollar.

Om det är någon tävling i storlek man verkligen kan uppskatta så är det nog tävlingen om vem som kan skapa världens största fristad för hajar. Först ut var Palau, så sent som hösten 2009, följt av Maldiverna och Indonesien under 2010. Tidigare i år gjorde sedan administrationen för Cocosöarna en stor del av området runt öarna till ett skyddsområde för sköldpaddor och hajar, och både Honduras och Bahamas har nyligen dedikerat 240 000 respektive 650 000 kvadratkilometer hav till områden där hajar kan simma fritt. Dessutom har Mikronesien gått ut med att de ämnar att skapa ett ännu större skyddsområde på hela fem miljoner kvadratkilometer.

Med Marshallöarnas tillskott är hajar skyddade i över 4,8 miljoner kvadratkilometer hav världen över. Man kommer alltid att kunna ställa sig frågor som till exempel hur dessa små önationer ska kunna hålla koll på sådana otroligt stora områden, men jag tror att huvudsaken är att vi visar havet respekt genom dessa nya lagar eftersom idéerna då uppenbarligen idéerna till andra platser. En vacker dag kanske världen kan komma överens om faktumet att det är urbota korkat att fiska haj överhuvudtaget.