// du läser...

Nyheter

Ingen vila för valarna

Nisshin Maru jagar Sea Shepherds GojiraJapan har nu officiellt tillkännagivit att deras valfångarflotta återigen kommer att segla till Antarktiska oceanen för att jaga valar senare i år. Efter fiaskot förra säsongen då flottan jagades ut ur sina jaktmarker av aktivistorganisationen Sea Shepherd rådde tvivel om huruvida valjakten skulle fortsätta, men nu är det alltså bestämt det skall ”forskas” på valarna i år igen.

Att åka eller ej blev ett tungt beslut för regeringen, inte minst eftersom de drabbades av en jordbävning i mars och sedan ett havererande kärnkraftverk på det. Genom att skicka iväg flottan kunde de förlora viktigt stöd från västländer som inte sympatiserar med dem om jakten, men att dra sig ur skulle se ut som att de kapitulerade inför Sea Shepherd. Något som på sätt och vis skulle innebära ett erkännande att Sea Shepherd har rätt. Så till slut fick det bli grönt ljus för valfångarna.

Sea Shepherd jagar det japanska fabriksskeppet Nisshin Maru bland havsisen i Antarktiska oceanen

Sea Shepherd jagar det japanska fabriksskeppet Nisshin Maru bland havsisen i Antarktiska oceanen.

Ett moratorium på valfångst infördes 1986 av den Internationella valfångstkommisionen (IWC) efter att valbestånden drabbats hårt av överfiske, men länder som Japan, Norge och Island kan fortfarande fånga valar genom en klausul som tillåter att ett visst antal valar fångas per år i forskningssyfte.

När japanerna tar till sjöss framåt vintern siktar de på den högsta tillåtna kvoten i forskningsplanen; 850 vikvalar. Sea Shepherd kontrar med att även de åker söderut i år igen, och kallar kampanjen för ”Operation Divine Wind.” Över 100 volontärer kommer att åka med organisationen till Antarktiska oceanen. De skriver även att japanska regeringen har åsidosatt över 175 miljoner kronor till att göra sina båtar säkrare inför årets säsong; en saftig summa pengar för en redan hårt skuldsatt verksamhet.

Instruktören tycker det är synd att japanerna envisas med att jaga valar, särskilt när det nu mer än någonsin finns viktigare saker för dem att lägga sina pengar på. Som att bygga upp sitt land igen till exempel. För det kommer onekligen att bli svårt för dem att få det att gå runt med Sea Shepherd hack i häl. Man kan tänka sig att det här kanske till viss del är en principsak för dem, men att kasta pengar i sjön och löpa stor risk att sluta på minussidan känns inte logiskt någonstans. Det skulle vara förkrossande för Japans Institute for Cetacean Research om Sea Shepherd lyckades jaga bort dem igen.

Även om jag många gånger inte är överens med Sea Shepherds handlingar måste man förstå deras motiv. De vill väl, kanske lite för väl ibland, men vi är på väg i rasande fart mot en tid på jorden då det verkligen inte är läge att fucka med havet. Det finns många fantastiska människor som vigt sina liv åt att försöka rädda oss från det oundvikliga, men de är små i jämförelse med hela världens fiskeindustrier som alla vill ha en för stor del av kakan. Det finns ingen annan som gör det Sea Shepherd gör, och även om de klantar sig ibland är jag övertygad om att vi behöver dem. Någon måste finnas där för att ge våra avlägnsa släktingar i havet en chans.

Japan’s decision day on whaling [BBC]