// du läser...

Film & TV

Temavecka på SVT: Har havet en chans? (uppdaterat)

Sprängda koraller

Den första dokumentären handlar om dynamitfiske. Här är ett korallrev utanför Gili-öarna i Indonesien där man fiskat med dynamit. Tror ni fisken kommer tillbaka? (Foto: Ville Frisk)

Den här veckan kommer kl 18-dokumentärerna på SVT2 att handla om det stora blå. Varje vardag skildras ett problem som uppstått på grund av människans girighet och oförmåga att ta sitt ansvar för vad vi gör med havet.

Programmen kommer väl som vanligt att finnas på SVT Play efter att de visats, så jag ser till att uppdatera inlägget med länkar till dem så fort de dyker upp. Dela med dig av dina åsikter om dokumentärerna här nedanför om du ser någon av dem!

Uppdaterat: Nu har jag lagt in länkar till de dokumentärer som lagts upp på SVT Play än så länge, klicka helt enkelt på filmens namn för att komma till den! Inom parantes står hur länge den finns tillgänglig. Det verkar som att SVT inte fick tillstånd att visa Det kriminella fisket på nätet.

SVT2 måndag 3 okt kl 18.00: Korallerna som sprängdes (t.o.m. 2 november)
Vi möter befolkningen på en filippinsk ö där man specialiserat sig på dynamitfiske på korallreven. Det förstör allt fiske på sikt men man fortsätter ändå. Gör kanske vi i Europa likadant?

SVT2 tisdag 4 okt 2011 kl 18.00: Det kriminella fisket
En gulfenad tonfisk som fångas i Filippinerna säljs 36 timmar senare på en marknad i San Francisco. Värdet har nu stigit hundratals gånger. Priset är snart ett hav utan fisk. Och även ett hav utan sköldpaddor – de fastnar i tusental i industrifiskets redskap.

SVT2 onsdag 5 okt 2011 kl 18.00: Oceanernas död (t.o.m. 12 oktober)
Haven hotas av många mänskliga aktiviteter. Men vad är det som riskerar att försvinna? Det vet vi lite om. David Attenborough berättar om ett väldigt forskningsprojekt som vill ta reda på så mycket som möjligt innan det är för sent.

SVT2 torsdag 6 okt 2011 kl 18.00: Laxfestens baksida (t.o.m. 5 november)
När den vilda fisken tryter odlar vi laxen i stället. Men det som kunde vara en historia om hållbart utnyttjande blir i stället en avskräckande berättelse om rovdrift och miljöförstörelse. Bara för att vi tycker så mycket om fisk.

SVT2 fredag 7 okt 2011 kl 18.00: Valpatrullen
Inte ens giganterna simmar fritt i ett hav fyllt av fångstredskap. När knölvalarna i Indiska oceanen passerar Australien på sin årliga vandring händer det att de fastnar. Då rycker valpatrullen ut…

[Tack, Josefin!]