// du läser...

Nyheter

Det är Miljövänliga veckan!

Snart slut?Som om det inte vore nog att SVT kör en temavecka med dokumentärer om havet drar Naturskyddsföreningen idag igång ”Miljövänliga veckan” som de har förlagt till vecka 40 varje år sedan 2008. Den här gången ligger fokus för veckan på att få konsumenter att välja rätt fisk.

Naturskyddsföreningens kampanjsida kan man nu hitta massvis med material för att dra sitt strå till stacken och hjälpa allmänheten att bli bättre på att köpa fisk. Det finns artiklar, undersökningsformulär för restauranger, bildspel, affischer och rapporter att tanka hem, och man kan till och med beställa hem paket med broschyrer och affischer helt gratis! Fantastiskt bra, tycker Instruktören.

Saxat från hemsidan:

Vilken fisk kan man egentligen äta? 2011 handlar Miljövänliga Veckan om att hjälpa folk att välja rätt i fiskdisken.

Under Miljövänliga Veckan, alltid vecka 40, vill vi berätta för människor om läget för fisken och vilka fiskar som är okej att äta. Men också att vi som konsumenter faktiskt kan påverka situationen genom att låta bli att äta vissa arter.

– Vi fiskar för mycket. Om vi fortsätter att fiska som vi gör nu, kommer alla bestånd vara utfiskade inom 50 år. Europa är klart sämst i klassen. Samtidigt som vi fiskar slut på fisken i EU, köper vi också rättigheter att fiska ut fisken i andra delar av världen, säger Kajsa Garpe, fiskehandläggare på Internationella avdelningen.

Jätteräkor och ål är två värstingar kampanjen vill lyfta fram. Ålen för att den är akut hotad och för att Sverige ännu inte infört ett totalt fiskestopp av ål. Jätteräkor för att odlingen är ohållbar och har enorm negativ påverkan på såväl miljön som lokalbefolkningens förmåga till försörjning och hälsa.

För att fira starten av årets vecka har de också lagt upp en sprillans ny kortfilm — Fisk växer inte på träd — som du kan se här nedanför. Hur ska du ”fira” Miljövänliga veckan?