// du läser...

Allmänt

På utställning för havet i Gamla stan

Naturskyddsföreningens tält på Skeppsbrokajen med Shamrock i bakgrunden
Igår lade Shamrock till vid Skeppsbrokajen här i Stockholm för det tionde och sista stoppet i deras Östersjökampanj, och lastade av en besättning bestående av trötta men glada ungdomar och Havsnätverkare från Naturskyddsföreningen som satte upp en utställning om tillståndet i Östersjön för allmänheten. Instruktören var på plats för att rapportera.

Trots blåsigt väder och till och med en skvätt regn möttes besökare ändå av ett trevligt och engagerat gäng och man kunde bland annat göra en quiz, ge löften till havet genom att sätta magneter på en tavla (vilket belönades med gnuggisar!) och kolla på små djur genom mikroskop. Min vän Josefin som följde med till utställningen gick med i Naturskyddsföreningen på plats och fick en fotobok om havet som tack.

Det sjuka havet

Inget trevligt ställe att bo på.

Ombord på båten fanns två akvarier; ett som visade det friska havet med fiskar och sjögräs, och ett som representerade det sjuka havet där allt bara var en mörk, illaluktande sörja. Idag ser nära en tredjedel av Östersjön ut som i det sjuka akvariet på grund av övergödning, utfiskning och miljögifter. När vi dumpar farliga ämnen utan eftertanke och sätter ekosystemet ur balans genom att tömma havet på fisk är resultatet en miljö som är allt annat än gästvänlig. Man behöver inte vara raketforskare för att räkna ut att det blir svårt för havet att bära liv när det ser ut som på bilden till höger.

I ett annat litet akvarium, som vi fick beskrivet för oss av en pirat med sjögräs till hår, hade de fångat in två små skorvar. Dessa uthålliga lirare, även kända som ishavsgråsuggor, har funnits i Östersjön sedan havet blev till för cirka 8000 år sedan och räknas här som en relikt från den senaste istiden. Mellan två stag på båten hade Fältbiologerna satt upp en berättelse om skorven och vad den har fått uppleva under Östersjöns förhållandevis korta historia — en historia som ju på senare tid inte alls är särskilt munter.

Jag fick med mig en hel drös fina informationsblad och broschyrer från utställningen, så efter att ha kollat igenom dem kommer här en sammanfattning av tips från Naturskyddsföreningen på vad vi kan göra för att hjälpa Östersjön:

  • minska dina koldioxidutsläpp och förhindra på så sätt omfattande korallblekning och försurning av haven
  • sluta äta jätteräkor eftersom de odlingarna förstör för både naturen och människorna där de odlas
  • köp bara Krav eller MSC-märkt fisk
  • köp el som är märkt med Bra miljöval
  • köp miljömärkt mat och hushållsprodukter
  • låt bli att använda giftiga bekämpningsmedel i trädgården
  • lämna farliga ämnen, t.ex. lösningsmedel, färg och kemikalier på återvinningsstationer
  • undvik att bottenmåla din båt
  • bara köra alkylatbensin i din tvåtaktsmotor i båten eller byta till en el- eller fyrtaktsmotor

Knappast något som kräver särskilt mycket ansträngning men samtidigt gör väldigt mycket för Östersjön. Allt som allt var det en lärorik och intressant stund vid Skeppsbrokajen. Det är alltid roligt att få träffa människor som engagerar sig för havet. Som jag nämnde i mitt tidigare inlägg kan man läsa mer om deras resa hos Katarina Tagesson eller borta på Naturskyddsföreningens blogg.

Här är avslutningsvis lite plåtat från dagen! Klicka på en bild för att förstora.