// du läser...

Nyheter

Kriget om valarna kan ha nått sitt slut

Fartyg tillhörande Sea Shepherd och Institue for Cetacean Research

Sea Shepherd (till höger) och ICR har en lång historia av kollisioner och andra incidenter sedan de började kivas om valarna i Antarktiska oceanen. (Foto: Institute for Cetacean Research)

I februari tidigare i år tvingades den japanska valfångarflottan att återvända hem tidigare än planerat från årets fångstsäsong i Antarktiska oceanen, efter ihärdiga trakasserier av aktivistorganisationen Sea Shepherd. Vid det laget hade de bara lyckats fånga drygt en femtedel av sin kvot, och tjänstemän från Fisheries Agency of Japan sade att utsikterna för ytterligare en säsong såg ”mycket mörka” ut. Efter en intern granskning som rest tvivel kring ekonomin har Japan nu för första gången officiellt flaggat för att deras valfångst kan komma att upphöra.

Affärstidningen Nikkei rapporterar att regeringens granskningskommitté har kommit fram till att nedskärningar eller ett stopp av valfångsten kan vara möjligt på grund av ekonomiska svårigheter. Enligt tidningen kostar valfångsten Japan över 3 miljarder yen (256 miljoner kronor) varje år, och förlusterna börjar bli ohållbara. Samtidigt påpekar Japans representant i den internationella valfångstkommissionen IWC, Kenji Kagawa, att detta ”inte innebär någon förändring i Japans policy när det kommer till valfångst.”

Sea Shepherd och bland andra Australien och Nya Zeeland hävdar att Japans Institute for Cetacean Research (ICR), som tilldelats en årlig kvot på runt 1000 valar för vetenskaplig forskning, jagar olagligt i en fristad för valar och bara kommer undan med det på grund av kryphål i det internationella valfångstmoratoriet som infördes av IWC 1986, då många arter var akut hotade. Moratoriet tillåter att en viss mängd valar fångas i forskningssyfte så länge ingen del av valen går till spillo, vilket i slutändan genererar stora pengar till valfångarna från det sålda köttet. Även Norge och Island fångar valar med hänvisning till den kritiserade klausulen om forskning.

Sea Shepherd har sedan 2002 seglat till Antarktiska oceanen för att göra livet surt för de japanska valfångarna, som huvudsakligen inriktar sig på vikval mellan november och mars varje år då havet är tillräckligt lugnt. På senare år har kriget om valarna trappats upp rejält och båda sidor har anammat mer och mer aggressiva metoder för att skydda sina intressen, något som även fångats på film i Animal Planets populära tv-serie Whale Wars som påbörjade sin fjärde säsong i början av sommaren. Kanske blir det den sista?