// du läser...

Nyheter

Bahamas blir fristad för hajar

Bahamas vatten nu fristad för hajarJust som vi läser att Chile har förbjudit det slösaktiga hajfensfisket (då man skär av fenorna på hajen och slänger tillbaka den mycket mindre värda kroppen i havet) dyker det upp ännu fler glädjande nyheter. I Bahamas har man sedan i tisdags förra veckan helt förbjudit alla former av hajfiske och all försäljning, import och export av hajprodukter.

Bahamas förbud följer i fotspåren efter Honduras, Maldiverna och Palau som också bannlyst hajfiske i sina respektive vatten under de senaste åren. Den nya lagen gör drygt 630 000 kvadratkilometer vatten runt Bahamas till en fristad för hajar. Man har också höjt böterna för att bli påkommen med att fiska hajar från 3000 till 5000 dollar.

– Hajar spelar en extremt viktig roll i ekosystemets balans. De är i desperat behov av skydd om vi ska förhindra att de utrotas, sade Neil McKinney, chefen för Bahamas National Trust som har hand om landets resurser, till AFP. Endast dykindustrin runt hajarna genererar 80 miljoner dollar (över 500 miljoner kronor) om året i inkomst för önationen.

Har vi en ny trend på gång? Det är många länder kvar som ska våga ge upp stora inkomster från hajfenorna och förändra sina knäppa värderingar innan den här sjuka industrin dör, men Instruktören ser mycket fram emot att skriva om fler liknande nyheter.