// du läser...

Nyheter

Phoenixöarnas korallrev återuppstår

Dykare undersöker korallblekning vid Phoenixöarna

En dykare undersöker korallblekning vid Phoenixöarna. (Foto: EOL Learning and Education Group/Flickr

I senaste numret av svenska National Geographic (1/2011) kan vi läsa glädjande nyheter om korallreven runt Phoenixöarna i önationen Kiribati, som drabbades extremt hårt av korallblekning i samband med El Niño år 2002-2003. Vattentemperaturen steg med bara en grad på grund av klimatfenomenet och stannade sedan där i flera månader, vilket hade förödande konsekvenser för reven som var i stort sett helt förstörda efter det. Nu kan man dock konstatera att reven runt öarna till stor del, likt fågeln de fått sitt namn efter, har återuppstått.

Öarna och området runt dem utropades till naturreservat år 2006, och det så kallade PIPA (Phoenix Islands Protected Area) är med sina 408 250 kvadratkilometer Stilla havets största skyddade havsområde. Den snabba återhämtningen beror på den stora mängden fisk i havet, enligt artikeln i National Geographic: blekta koraller täcks ofta snabbt av ett lager med tång och alger, men med hälsosamma och skyddade fiskbestånd finns det tillräckligt med fisk som äter upp algerna och förhindrar att korallerna kvävs.

Det är alltid roligt att läsa om exempel som detta som visar att det faktiskt fungerar att rädda utsatta områden med skydd och reglering av fisket, i synnerhet när naturen levererar resultat på så kort tid. Förhoppningsvis kan världens regeringar dra lärdom av detta när det gäller andra tungt belastade rev i världen, och låta sig inspireras att skapa ännu fler skyddade områden.