// du läser...

Nyheter

Undervattensmuseum står klart i Mexico


Dykare och snorklare kan numera få uppleva en utställning med över 400 skulpturer i fyra olika installationer när de besöker världens största undervattensmuseum, som ligger beläget i ett marinreservat strax utanför Cancún i Mexico. I december förra året hölls den officiella invigningen av det så kallade MUSA (Museo Subacuático de Arte), med vilket man hoppas kunna locka några av de 750 000 turister som årligen besöker turistdestinationen bort från de populära och tungt belastade korallreven.

Skulpturen Man on Fire pryds passande nog av eldkoraller, som bränns ordentligt om man råkar röra vid dem.

Konstnären och mannen bakom projektet, Jason deCaires Taylor, skickade tunga konstverk överbord för första gången i Grenada år 2006 och blev känd på kuppen eftersom det blev världens första konstellation av skulpturer under vattnet. 2009 påbörjade han arbetet på MUSA tillsammans med ett gäng lokala fömågor. Allt är skapat ur en pH-neutral betongblandning som stimulerar korallväxt, med detaljer av koraller, kakel, glas och papper. I de fall där korall använts till skulpturerna har delarna tagits från koraller som redan skadats av stormar eller människor, eller från artificiella odlingar som tagits fram speciellt för syftet.

De fyra installationerna har poetiska namn: The Gardener of Hope, The Archive of Lost Dreams, Man on Fire och The Silent Evolution. Den sista att sänkas ned i havet innan invigningen var The Silent Evolution, som med sina 400 (!) skulpturer av människor i naturlig storlek är deCaires Taylors mest ambitiösa verk hittills. Han påpekar dock att även om installationerna nu är på plats, är de på intet sett färdiga. Naturen kommer att förändra och förvandla skulpturerna i många år framöver, och det slutgiltiga budskapet kommer således att växa fram i takt med att korallerna växer på ”människorna”: en påminnelse om vår nära, men så ofta bortglömda, relation till naturen och allt annat liv på jorden.

Under 2011 och framåt kommer också andra lokala och internationella konstnärer erbjudas att bidra med egna verk till museet. För mer bilder och information, kolla in Jason deCaires Taylors hemsida eller museets officiella sajt (den senare endast på spanska för närvarande). Dyk- och snorkelutflykter till installationerna, som ligger på oskyldiga fyra till nio meters djup, anordnas av i stort sett alla lokala operatörer i Cancún året runt.

Föreställ er, om många tusen år när vår tid kanske har glömts bort eller försvunnit i historien (trots att vi har mer plats för och större tillgång till information än någonsin), och våra efterträdare hittar till exempel dessa skulpturer. Vad skulle de tänka om dem?