// du läser...

Nyheter

Hajattackerna i Sharm el-Sheikh

Den vitspetsiga oceanhajen, även kallad årfenshaj, misstänks ligga bakom attackerna. Den lever i tempererade hav, kan bli upp till fyra meter lång och väga hela 400 kilo. (Foto: Michael Aston/Flickr)

Igår kom beskedet att myndigheterna i Egypten öppnar stränderna i Sharm el-Sheikh igen efter de två veckor av hajattacker som drabbat turistorten i södra Sinai. Först stängdes badplatserna i två dygn då tre ryssar och en man från Ukraina skadats allvarligt av hajar, och sedan igen efter att en tysk kvinna dödats när hon snorklade den femte december. En grupp dykare råkade också ut för en aggressiv haj under perioden och var tvungna att klättra upp på ett korallrev för att komma undan. Hur blev det så här?

De första incidenterna med ryssarna satte igång en ordentlig jakt längs kusten utanför Sharm el-Sheikh, och efter att man fångat in två hajar som förmodats ligga bakom attackerna öppnades stränderna igen. Tyvärr handlade det visst inte om enstaka hajar som var på dåligt humör, för några dagar efter att turisterna fick ge sig ut i vattnet igen fick den tyska kvinnan sin arm avsliten av en haj och förblödde.

Som flera experter redan har påpekat beror dessa tråkiga händelser förmodligen på överfiske ute till havs (vilket gör att hajarna söker sig närmare stränderna i sökandet efter mat) eller möjligtvis en riktigt korkade företeelse bland oseriösa dyk- och snorklingsföretag där de slänger kött i havet för att locka till sig hajar som turisterna kan titta på. En annan möjlig orsak till att hajarna gått till attack är det faktum att ett fartyg som fraktade boskap kastade ett gäng kadaver överbord en bit utanför Sharm el-Sheikh för någon månad sedan.

Medan det är förargligt att människor har råkat illa ut hoppas jag innerligt att de egyptiska myndigheterna ser problemet för vad det med största sannolikhet är: ett resultat av oansvarsfullt beteende hos oss människor. Troligtvis har alla ovan nämnda faktorer spelat in i dramat, och man får inte glömma att vi är och kommer alltid att vara gäster i havet. Samma sak skulle hända om vi i Sverige lade ut kött i skogen för att turister skulle få se våra vargar, men ingen skulle någonsin komma på tanken att göra något sådant här eftersom vi vet att rovdjur gärna vänjer sig vid att få maten serverad på ett silverfat.

Reglering av fisket, skyddsnät runt badplatserna (det är ju inte för inte det sitter ett galler mellan oss och vargarna på ett zoo) och ett tydligt förbud mot att mata djuren i nationalparkerna i havet runt Sharm el-Sheikh är ett par exempel på bra, förebyggande lösningar. Tyvärr är det ju så att när människor kolliderar med naturen som i det här fallet är det många som kräver en syndabock, att de skyldiga får stå till svars för sina handlingar, vilket allt som oftast innebär att vi helt enkelt tar död på det vi är rädda för. Det har aldrig varit en bra lösning. Förhoppningsvis kommer myndigheterna själva fram till det innan fler människor och hajar behöver dö.

Mina tankar är med de som drabbats och den tyska kvinnans familj, men kanske än mer med hajarna som redan har ett tillräckligt omotiverat dåligt rykte. Sådana här nyheter hjälper dem inte direkt. Räcker det möjligen som straff att vi redan slaktar 70 miljoner hajar om året?