// du läser...

Film & TV

The Cove på tv ikväll och SVT Play till den 7 november

The Cove-posterThe Cove, filmen som vann en Oscar för bästa dokumentär tidigare i år, visades på SVT igår kväll och kommer att rulla ytterligare en gång ikväll klockan 00.00 på SVT1. Den går också att se när som helst på SVT Play fram tills tisdag den 7 november.

The Cove dokumenterar den årliga delfinslakten i en liten vik i Taiji, Japan, som kräver över 20 000 delfiners och tumlares liv varje säsong. Köttet förpackas och säljs sedan med andra beteckningar för att dölja det faktum att delfinköttet ofta innehåller hälsofarliga halter av kvicksilver. Vissa delfiner säljs till djurparker och akvarium i stället för att slaktas, men där dör många av dem tidigt som en följd av att leva i fångenskap.

Ric O’Barry, mannen som tränade delfinerna som användes i den välkända tv-serien Flipper, ser sig själv som medskyldig till att delfiner i fångenskap har blivit en mångmiljardindustri och åker till Japan för att försöka göra skillnad. Det visar sig vara lättare sagt än gjort.

Se filmen nu på SVT Play » (t.o.m. den 7 november 2010)
Filmens hemsida »

Här är en ny trailer för dokumentären: