// du läser...

Film & TV

Dokumentär om världens största soptipp

En "ö" av skräp, huvudsakligen bestående av plast som aldrig bryts ned, flyter omkring i Stilla havet. (Foto: VBS.tv)

En "ö" av skräp, huvudsakligen bestående av plast som aldrig bryts ned, flyter omkring i Stilla havet. Foto: VBS.tv.

Har du hört att det finns en ansamling av plast och skräp i Stilla havet mellan Asien och Nordamerika som uppskattas täcka en yta ungefär dubbelt så stor som delstaten Texas i USA, eller drygt tre gånger så stor som hela Sverige? Om inte så är det nog hög tid att kolla in den streamade dokumentären Garbage Island.

Ett team från VBS.tv gör en tre veckor lång resa ut till ”soptippen” i mitten av den nordpacifiska strömmen tillsammans med kapten Charles Moore, som efter en ögonöppnande segling från Australien till USA numera har vigt sitt liv åt att uppmärksamma problemen med skräpet.

Dokumentären är strax över en timme lång och du kan se den helt gratis på VBS.tv:s hemsida. Det kan vara värt att notera att det för mig inte gick att hoppa i deras spelare (den går bara tillbaka till början), så om du tittar med Safari är det nog bäst att inte stänga fönstret ifall du pausar för att göra något annat. I Firefox verkar det dock fungera fint.

Här nedanför kan du se de första sex minuterna av Garbage Island saxade från Youtube. En länk till hela filmen finns under klippet. En rolig detalj är att musiken som spelas i filmen är gjord av Helios, en mycket begåvad elektronisk musiker vars sköna skivor jag har lyssnat på i många timmar!

Se hela filmen »