// du läser...

Teknologi

Under ytan med Google Earth

Trieste

3D-modell av batyskafen Trieste i Marianergraven – den första och hittills enda bemannade farkost som tagit sig ner till botten av Challengerdjupet.

Du har säkert läst att man kan använda Google Earth till roliga saker som att se flygtrafik i realtid eller spana in platser från film- och serieinspelningar, men visste du att det sedan version 5 släpptes i februari 2009 också går att dyka ner i havet och se hur terrängen ser ut under vattnet?

Under de 18 månader som gått sedan dess har det tillkommit mycket batymetrisk data från ledande havsforskare och vetenskapsmän, och numera finns det massor av olika saker att upptäcka i det digitala havet. Man kan till exempel hitta en 3D-modell av Titanic exakt där hon ligger, dyka ner till den djupaste punkten på jorden, Challengerdjupet, och till och med följa elektroniskt märkta djur på deras resor i havet.

För att börja utforska oceanerna, hämta hem senaste versionen av Google Earth här och aktivera de lager du vill se under kategorin Oceans i Layers-menyn som finns i nedre vänstra delen av programmet. (Glöm inte att 3D Buildings också måste vara valt under Layers för att man ska kunna se t.ex. Titanic.) Glöm inte att lämna en kommentar om du hittar något speciellt!