// du läser...

Dykning

Två dyk vid Isla Mujeres

Tre glada dykare på väg ut med båtenÄntligen dags att återvända till havet! Efter att ha varit bannlyst från dykning i flera månader sedan jag lyckades skada min trumhinna i mars förra året kände jag mig nu tillräckligt säker på att den läkt ordentligt för att våga mig ned i vattnet igen under vår semester i Mexico. Det gick precis så bra som jag hade hoppats!

Utan att ha gjort några större efterforskningar valde vi för enkelhetens skull att åka ut med det Sea Hawk Divers som låg närmast vårt hotell där vi bodde vid öns norra strand. Det första intrycket av den lilla firman blev tyvärr ett dåligt sådant när vi togs emot av en tjej som hette Bonnie och ägde dykcentret tillsammans med sin man.

Det kändes rent allmänt som om hon trodde att vi inte kunde någonting trots att vi alla var certifierade, och när vi frågade om någon lunch ingick (oftast erbjuds man åtminstone lite frukt eller snacks eftersom man spenderar halva dagen ute på båten) svarade hon spydigt att ”man aldrig äter mellan dyken” och att hon inte ville att vi skulle kräkas. Har fröken aldrig varit på en liveaboard, där man serveras mat i princip hela tiden utan problem?

Efter det tveksamma välkomnandet fick vi i alla fall vår utrustning utprovad och preppad inför morgondagen. Vi hyrde allt utom masker eftersom vi inte släpat med någon annan utrustning från Sverige, och förutom ett lite dåligt urval av fenor funkade allt bra. Klockan nio morgonen därpå mötte vi upp på dykcentret och fick sedan bära vår utrustning till båten som låg vid en brygga ett par hundra meter bort. Vår divemaster hette Gonzalo, och med på båten hade vi också två finska tjejer samt dykcentrets andre ägare Ariel, som hängde med mest för att hjälpa till. Han var en mycket karismatisk man till skillnad från hans fru som förhoppningsvis bara hade haft en dålig dag. Hur som helst, så här gick det för oss:

DYKPLATS: GUNBOAT C58 (Isla Mujeres, Mexico) SVÅRIGHETSGRAD: medel
VÄDER: soligt MAXDJUP: 28 meter BOTTENTID: 40 minuter TEMPERATUR: ~26°C STRÖM: stark SIKT: ~15 meter

Gunboat C58 är ett vrak som ligger söder om Isla Mujeres. Den här dagen var strömmarna väldigt starka så det var nedstigning längs lina som gällde om man inte ville hamna ute i Karibiska havet. Det tog oss ett tag att ta oss ned, men så snart vi nått botten och kunde ta skydd bakom vraket blev det mycket lugnare. Där nere möttes vi av vår första örnrocka, en ensam krabat som simmade så lugnt mot strömmen att han inte egentligen kom någon vart — perfekt för ett par foton med andra ord.

Vi simmade ett varv runt skrovet längs havsbottnen, och när vi nådde aktern fick vi en väldigt fin överraskning då vi möttes av ett helt stim av örnrockor som graciöst gled förbi ovanför oss. Det blev ett underbart välkomnande tillbaka till undervattensvärlden för mig. Efter att i vanlig ordning ha ägnat alldeles för lång tid åt att plåta rockorna hann vi i alla fall med att simma genom det relativt öppna vraket en sväng innan det blev dags för uppstigning. Vi hängde nästan horisontellt på linan under säkerhetsstoppet så när vi kom upp var vi lagom trötta efter allt jobb, men de glada minerna i gruppen sade att det hade varit klart värt besväret.

DYKPLATS: CANCÚN UNDERWATER MUSEUM (Isla Mujeres, Mexico) SVÅRIGHETSGRAD: lätt
VÄDER: soligt MAXDJUP: 9 meter BOTTENTID: 48 minuter TEMPERATUR: ~26°C STRÖM: svag SIKT: ~18 meter

Det var inte förrän strax innan vi skulle resa iväg, när jag och Carro satt och kollade potentiella dykplatser att besöka, som jag insåg att jag hade skrivit om det här museet kort efter att det blev färdigt i början av 2011. Naturligtvis ville vi kolla in lite undervattenskultur nu när vi ändå var här, och det var onekligen en speciell känsla att simma omkring bland de hundratals skulpturerna som sänkts ned i havet. Trots att det fanns väldigt lite annat att se här än betong (och vår första mexikanska havssköldpadda!) hade vi ett trevligt dyk och tog många fina och roliga bilder tillsammans med ”människorna”.

Nästa gång dyker vi från Cozumel, så vi ses snart igen!

 • Josefin och Johan

  Johan har dykt från Cozumel och såg både havssköldpadda och nurse shark :) Men Josefin tyckte att instruktörerna var dumma (stressande). Johan tror att ställena han dök på heter Santa Rosa Wall och Saint Element’s reef. Väggen var riktigt häftig!

 • Per

  Lite dåligt med rapporter. kom igen med något matnyttigt!

 • http://moment23.com Alexander

  Jag gillar verkligen hur du lagt upp posten med infon om dykplatsen osv.
  Det blir en fröjd att läsa.

  På tal om nästan ingenting, så såg jag ”Oceans” för någon dag sedan. Bra film! :D

 • http://instruktoren.se Ville Frisk

  Tack broder! Jag satt och jobbade med hur det där skulle se ut alldeles för länge. ;) Snart kommer lite bilder från Cozumel och sen ska jag berätta om grottdykningen, vansinnigt coolt!

 • hilla

  härliga bilder!! du borde se om du kan fixa något galleri så man slipper klicka på varje bild, trycka ner och sen in på nästa. vad är det för kamera som du fotar med?

 • http://instruktoren.se/ Ville Frisk

  Tack Hilla! Faktum är att man kan klicka sig vidare via två textlänkar som ligger längst ned under bildtexten där det står < Föreg. och Nästa >. Men du har ändå en bra poäng, bildvisaren är ingen höjdare i nuläget så jag skall se om jag kan styra upp en bättre.

  Kameran jag använder är en Canon G11 med undervattenshus (så klart).

 • http://instruktoren.se/ Ville Frisk

  Tack Hilla! Faktum är att det går att klicka sig vidare i bildvisaren med två textlänkar som ligger under bildtexten, < Föreg. och Nästa >. Du har dock en bra poäng som jag själv har reflekterat över så jag skall se om jag kan styra upp något bättre!

  Kameran jag använder är en Canon G11 i undervattenshus.

 • http://instruktoren.se/ Ville Frisk

  Tack Hilla! Faktum är att man kan klicka sig vidare via två textlänkar längst ned i bildvisaren under bildtexten där det står . Men du har ändå en bra poäng, bildvisaren är ingen höjdare i nuläget så jag skall se om jag kan styra upp en bättre.

  Kameran jag använder är en Canon G11 i undervattenshus.

 • http://instruktoren.se/ Ville Frisk

  Tack broder! Jag satt och jobbade med hur det där skulle se ut alldeles för länge. ;)