// du läser...

Nyheter

Sea Shepherd förhindrade årets valslakt på Färöarna… ett tag

Döda grindvalar på kajen i Klaksvik

Fångade grindvalar med uppskurna magar på kajen i Klaksvik. (Foto: Peter Hammarstedt/Sea Shepherd)

Färöarna är den årliga valslakten, känd på färöiska som grindadráp, en tradition som finns dokumenterad sedan 1500-talet. I år seglade Sea Shepherd två fartyg till ögruppen för att observera och föra fram sina åsikter om valslakten, och resultatet blev att polisen förbjöd all slakt så länge aktivistorganisationens skepp fanns i närheten. Förmodligen för att undvika bråk mellan två kanske ibland lite för starka viljor. Sea Shepherd stannade i två månader vid Färöarna och inte en enda val dödades. Men de var ju tvungna att åka hem någon gång.

Vanligtvis under de de varmare månaderna samlas mången färöbo vid olika stränder för att delta i traditionen. Det finns 17 byar som har de rätta förhållandena och därmed tillstånd att utföra slakten. Alla kan vara med, mer eller mindre. Barnen som plaskar omkring i vattenbrynet får naturligtvis inte hantera vapen, men när pojkarna är tillräckligt gamla blir deras första riktiga slakt en sorts övergångsrit till livet som man. Kvinnorna ”får” inte vara med av den enkla anledningen att de ju aldrig varit det och det är ju en tradition, så de får vara moraliskt stöd i stället och … heja på? Inte för att de skulle vilja sätta en stor kniv i ryggen på en grindval eller kanske en flasknosdelfin, för att sedan skära upp magen på den och se dess ofödda barn falla ut. Vad vet jag.

Hur som helst, i denna aktivitet för alla åldrar driver man med hjälp av motorbåtar och mobiltelefoner snabbt flockar med grindvalar in i en vik som är full av män beväpnade med krokar. Kroken sätts i valens blåshål för att man lättare ska kunna släpa upp den på stranden, där någon väntar på att få sätta en grindaknívur i nacken på det förmodat vettskrämda däggdjuret. Förhoppningsvis går kniven rakt igenom ryggraden direkt, och valen kan då få se fram emot att slippa lidandet inom en minut eller två.

Död grindvalshona med hennes ofödda barn bredvid på marken

Ingen diskrimering. Här ligger en död grindvalshona och en liten blivande grindval som aldrig kommer att få simma i havet. (Foto: Peter Hammarstedt/Sea Shepherd)

Okej, förlåt. Men det är sanningen, vad man än tycker om saken. Jag kan till exempel förstå matfrågan — köttet delas ut jämnt till alla invånare i distriktet vare sig man deltog eller ej — men ett sådant argument blir så mycket svagare när experter på öarna sedan ett par år tillbaka avrådit från köttet på grund av för höga halter av gifter som metylkvicksilver. Och är det verkligen ett värdigt slut för ett djur som utvecklats i över 40 miljoner år på vår planet att ta sina sista, förvirrade andetag vid våra fötter, till ljudet av skratt och glada tillrop? Bara för att det är något vi gjort så länge vi kan minnas? Jag tror inte det.

Men en tradition är en tradition, och för somliga är det något väldigt viktigt. Bara några dagar efter att Sea Shepherd lämnat färöiska vatten dödades mellan femtio och hundra valar i en fjord vid Vestmanna, och fler har det säkert blivit sedan dess. Det var väl ingen som trodde något annat, men det är ändå synd att att vissa människor har ett så stort behov av att få döda att det knappt ägnas en tanke åt om det verkligen är nödvändigt. Det vi med all säkerhet kan veta är i alla fall att det inte är nödvändigt att det sker på det här sättet.

 • Jonny

  Såg en film just om inuiter på Grönland som rituellt dräpte två valar om året (som jag uppfattade det) efter att ha sett den och hört om deras traditioner så kände jag mot all förmodan att det faktiskt är ok med deras jakt, hade det sett ut som detta svineri så hade reaktionen blivit den motsatta.

  Att färöarnas befolkning som är väldigt långt ifrån att vara ett naturfolk beter sig på detta vis är chockerande, vad kan man göra för att förhindra detta svineri i framtiden?

 • Cecilia Kronvall

  Heja Sea Shepherd!
  Denna valslakt är så grym, nej förresten grym är bara förnamnet! mMn använder de tillhyggen man verkar ha hemma för att ha ihjäl valarna efter man först har fått dem att stranda. Tillhyggena som man har ihjäl valarna med kan vara t.ex. en kofot eller en trubbig krok,ja det är sant!

  När man har dödat valarna drar man upp dem på stranden och skär ut fostren på de gravida valarna. Fostren lämnas sedan att torka ihjäl i solen….fasansfullt!
  Man äter inte ens köttet längre p.g.a den allför höga kvicksilverhalten! Så man gör den hör grymheten bara för det är kul?!
  Människan är den grymaste av alla djur. Sånt här får mig att skämmas över att vara människa,fy fan! / Cecilia

 • Onkans_oxhagen

  Satans äckliga människor!!! Hur faan kan ni bara sova gott om natten ? Allt detta dödande för nöjes skull :(( Varför inte göra detta olagligt o skicka dom i fängelse ???
  Annars minsann ska det va djurreservat osv. För faan öppna ögonen STOPPA DÖDANDET, TORTYREN !!!!!!!!!!!

 • Timpa

  Okej okej visst fan äcklar det mig och gör mig innerligt förbannad att se fostret ligga sådär, men detta är ingenting om ni kollar muslim jävlarna dom snittar halsen på sina djur levande och låter dom dö plågsamt tills allt blod runnit ur så det är lite värre , färö borna äter sitt kött!

 • Gukuskott

  Det gör judarna också.

 • Anna

  Då har du heller aldrig varit i ett svenskt grisslakteri. Det går till på samma sätt. Grisen hängs upp och ner, vanligen används sömnmedel men det finns fall där de har vaknat under processen. När den väl hänger ner skärs snitt på halsarna för att tömma blod. I västmanland vaknade grisar förförra året under en skållning. Varför man kokar de levande vet jag inte, men det händer i alla kulturer. Och jag fattar överhuvudtaget inte vad det här har att göra med valslakten på Färöarna?

  För övrigt tkr jag inte blodtömning är värre än att bli dragen med krok i andningshålet och bli ihjälslagen med trubbiga föremål, går att diskuteras. Dessutom tror jag att muslimerna också äter sitt kött? varför annars slakta?

 • Russia is a shit country

  Vilken piss propaganda du sprider. Jag åt 6 år gammalt valkött för inte så länge sen.
  Slakterierna i Danmark är mycket värre än detta. Orsaken till att folk reagerar till detta är för att man kan se själva dråpet.