// du läser...

Nyheter

Jättevithaj fångad utanför Mexico

VithajEn expedition från tv-programmet Shark Men som visas på National Geographics kanal Nat Geo Wild i Sverige har fångat in (och släppt) vad de hävdar är den största vithajen någonsin. Jättehannen, som påträffades vid ön Guadalupe utanför Mexikos kust och har fått namnet Apache efter båtkaptenens hund, var hela 5,5 meter lång och vägde två ton.

Shark Men följer ett team av forskare och fiskare som fångar in och förser vithajar med spårningschips för att försöka lösa mysteriet med dessa mytomspunna giganters vandringsmönster, avel och födelseplatser. Tidigare har de fångat in en hona som mätte 5,1 meter. Jag kände själv inte till programmet innan jag läste om ”rekordfångsten” men nu ska jag nog ta och kolla in det.

Huruvida Apache faktiskt är den största vithajen som någonsin infångats råder det vissa tvivel om. I april 1987 fångades en vithaj vid Kangaroo Island i Australien som uppskattades vara över 7 meter lång, och bara två veckor senare drog man upp en vithaj utanför Malta som mätte 7,13 meter. På senare tid, under 90-talet, tvistades det en del kring noggrannheten i de mätningarna men experterna kom till slut fram till att de borde stämma (Wikipedia). I vilket fall som helst snackar vi riktigt stora bestar här!

Läs mer och se bild på Apache på National Geographics hemsida.

 • http://moment-23.blogspot.com/ kolbaserad livsform

  Wicked.
  Mördarmaskiner utklädda till fiskar. Vackert, minst sagt.

  Bite force! från Wikipedia artikeln:
  ”… In 2008, a team of scientists led by Stephen Wroe conducted an experiment to determine great white shark’s jaw power and findings indicated that a specimen more than 6.1 m (20 ft) long could exert a bite force of over 18,000 newtons (4,000 lbf).” – (1 kilogram-force = 9.80665 newton)
  - Vilket innebär ungefär 1800 Kilo i ren kraft när den trycker ihop käftarna?
  Smack!

 • http://instruktoren.se Ville

  De må vara bra på att döda men knappast mördarmaskiner i ordets bemärkelse; de här djuren mördar ju aldrig bara för att mörda! (En egenskap som jag kan tänka mig att man önskar av en riktig mördarmaskin.)

  Men hårt biter de!