// du läser...

Allmänt

Galapagos 2010

Om du inte visste varför Galapagosöarna borde finnas med på din lista över platser att besöka innan du lämnar jorden för gott är det hög tid att kolla in det här sju minuter långa klippet av Darek Sepiolo från Vimeo.

Galapagos är samlingsnamnet för 18 stora och tre små öar som tillhör Ecuador, och ögruppen är känd för att husera ett stort antal endemiska arter och ett rikt marint ekosystem. Ett av de djur som bara finns där är till exempel havsleguanen som man får se i början av klippet. Det är den enda nu levande ödlan i världen som lever både på land och i vattnet och den äter nästan uteslutande alger och sjögräs. De söta sjölejonen som solar och leker under vattnet finns också bara på Galapagos.

Frågan är ju bara hur man ska kunna toppa de här upplevelserna sen…

  • Marcus

    Vi flyttar dit, dyker på dagarna och spelar wii hela natten! :P

  • http://instruktoren.se Ville

    Jisses, hur bra är inte den idén! Det finns säkert någon liten ö man kan bygga ett hus på så kan vi bara ägna tiden åt att dyka efter skatter, sitta i solstolarna och åka vattenskoter. ;) En Wii i huset också naturligtvis!

  • Josefin

    Det är ett av mina drömresemål också! Dock berättade en kompis som varit där att många av de speciella arterna, både djur och växter, inte mår så bra av turister (bland annat för att man omedvetet och oundvikligt tar med sig bakterier dit). Man funderar därför på olika lösningar för att begränsa turismen, ett förslag är att varje person bara får besöka Galapagos en gång under sitt liv. Det tycker jag låter fair – man får se allt det vackra och det får förhoppningsvis även våra barnbarnsbarn göra :)