// du läser...

Allmänt

Eco Now 2010 i Stockholm (och Örebro)

Mässgolvet på Eco Now 2010 i Münchenbryggeriet. (Foto: Daniel Söderberg/Eco Now)

Mässgolvet på Eco Now 2010. (Foto: Daniel Söderberg/Eco Now)

Eco Now manifesterades för första gången i augusti förra året på Kistamässan utanför Stockholm. I år hölls mässan på Münchenbryggeriet den 3-4 september, och Instruktören fanns på plats för att dokumentera vad som är nytt under solen i ekovärlden.

Om du missade mässan i Stockholm finns det faktiskt ytterligare en chans för de som är sugna om man råkar bo i eller i närheten av Örebro, för där slår samma mässa upp dörrarna på Conventum 2-3 oktober. Kolla in hemsidan för mer information.

Det nya KRAV-märket

Det nya KRAV-märket.

Vi träffade många intressanta utställare under vårt första besök på Eco Now. Till de mer självklara kan vi räkna till exempel Naturskyddsföreningen, som delade monter med kanske inte lika självklara Resurs Bank. Anledningen till att de var där var att banken nyligen har lanserat ett nytt kreditkort, det så kallade Supreme Card Green, med vilket man kan bidra till Naturskyddsföreningens miljöarbete (för närvarande att rensa upp i Östersjön) varje gång man handlar. Bra initiativ!

Krav fanns också på plats för att värva Krav-supportrar och för att visa upp sitt nya märke som lanserades tidigare i år. Deras montergrannar Arla förtjänar faktiskt en eloge för att de sponsrar mässan och fortsätter satsa hårt på ekologiska produkter.

Företaget Ecoviva var en utställare som sålde prenumerationer på matkassar med 84 % ekologiska produkter och tillhörande recept för 849 kr i veckan. Medan ekologiskt är fantastiskt undrar vi varför tre av de fyra rätterna man får alltid måste vara två med kött och en med fisk (förvisso KRAV/MCS-certifierad sådan, se nedan) — om inte för att alla skulle må bättre av att äta mindre kött, så för att göra det hela billigare och mer tillgängligt… Om man vet med sig att man ändå konsumerar en del kött finns också Gröna gårdar, som säljer lådor med Krav-märkt kött i alla möjliga storlekar från 475 kronor per leverans.

MSC-märket

MSC-märket. Håll utkik efter detta när du köper fisk!

En av de allra trevligaste nyheterna på mässan var att Marine Stewardship Council (MSC), som certifierar hållbart fiske, öppnar ett kontor här i Sverige idag! Detta innebär att det blir lättare för dem att lobba för att livsmedelskedjorna i Sverige ska köpa in mer certifierad fisk och skaldjur, vilket kommer att leda ett bättre utbud för oss konsumenter. Ingen köper ju fisk från hållbara fiskerier om den inte finns i diskarna, så att MSC öppnar lokalt är definitivt ett steg i rätt riktning.

På övervåningen kunde man köpa allsköns ekologiska kläder och i Hampvaruhusets monter snubblade jag snabbt över två blivande favoritmärken: Hemp HoodLamb från Hempworks i Amsterdam som gör framförallt snygga t-shirts, hoodies och jackor i ekologisk bomull och hampa, och Sativa från London som gör riktigt stiliga väskor och annat av hampa. Det kanske kostar någon hundring mer än vanligt, men håll med mig här om att det faktiskt kan vara värt det för produkter som man kan bära med gott samvete. Att man dessutom ser väldigt bra ut samtidigt gör ju inte valet svårare. Ta en titt på deras hemsidor för att se om något faller dig i smaken och fundera över om ditt nästa kläd- eller väskköp ska bli ett helt ekologiskt och hållbart sådant!

En annan utställare värd att nämnas är nätvaruhuset Gemenskap grön som säljer allt från kläder och möbler till godis och hundmat, men bara från företag som tar stor hänsyn till miljö och etisk produktion. De hade också ett par riktigt sköna anteckningsblock med fram- och baksidor av gamla kretskort; klockren idé!

Allt som allt var det alltså en mycket trevlig mässa. Instruktören tackar alla arrangörer, utställare och besökare för deras inspirerande strävan mot en bättre värld och ser fram emot att besöka Eco Now igen nästa år.

 • Carro

  En rolig mässa och ett fantastiskt initiativ, nästa år hoppas jag att det är så stort att det kan hållas på älvsjömässan! En annan utställare som är värd att nämna är Cradle.net som följer naturens eget framgångsrecept genom att inte låta något gå till spillo. Mer info om det finns på deras hemsida!

 • http://www.ecoviva.se Amina

  Hej!

  Vad kul att ni tar upp oss – Ecoviva den ekologiska mattjänsten.

  Vill bara uppmärksammsa er att av fyra vardagsrätter är vegetarisk, en fisk-skaldjur (KRAV eller MSC-märkt fisk) och två rätter vilt, lamm, kyckling eller annat kött.

  Bästa hälsningar

  Amina
  Ecoviva

 • http://www.supremecard.se olof engvall

  Tack för den uppskattande kommentaren om vårt ”gröna” betalkort. Supreme Card Green. Ett enkelt sätt att i vardagen ge stöd åt miljösatsningar genom Naturskyddsföreningens idoga arbete. Olof Engvall, Resurs Bank

 • http://instruktoren.se Ville

  Hej på er, vad härligt att ni engagerar er i att ta reda på vad som skrivs om er på nätet, och att ni till och med hittade till en så liten sida som denna.

  Amina, jag hade ingen aning om att ni hade KRAV/MSC-certifierad fisk, det är helt klart värt att nämnas så jag har lagt till det i texten nu! (Jag kom visst aldrig så långt in på er hemsida att jag kunde läsa mig till det.)

  I en perfekt värld hade ju eran meny varit omvänd, med två vegetariska rätter och en med fisk och en med kött, men jag kan (tyvärr) förstå svårigheten i att marknadsföra det trots att skillnaden bara är en rätt. Människor är helt enkelt alldeles för vana vid att äta kött. Men säg gärna till när ni har en alternativ meny som skippar det!

  Olof, det är en mycket fin idé och jag ska tipsa alla jag känner som använder kreditkort att kolla in SC Green i stället. Lycka till med projektet!

 • http://www.supremecard.se olof engvall

  Ville

  tack för svaret och så roligt att höra att du gillar vårt lite udda men gröna kortkoncept! Tack för stödet. Må väl.